Alle koffiesoorten op een rijtje

-

- Advertentie -

In de koffietentjes van tegenwoordig kom je niet meer weg met ‘doe maar gewoon een koffie’. Je bestelt een Espresso Macchiato, Lungo of een Ristretto. Het grote voordeel is dat er door de ruime keuze altijd wel een koffievariant bij zit die je lekker vindt. Het nadeel is dat je met al deze verschillende soorten koffie soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hieronder een overzicht van alle koffiesoorten, zodat je met een gerust hart weer elke koffiebar kan binnenlopen.

Americano

Een americano is een espresso die is aangelengd met een beetje (30 ml) heet water. Door de toevoeging van water is de americano net iets minder sterk dan een espresso. Een americano is het best te vergelijken met wat wij Nederlanders een ‘gewone koffie’ noemen.

Cappuccino

De cappuccino is ongekend populair in Nederland en wordt na zwarte koffie het meest gedronken. Een cappuccino is een espresso met een scheut warme melk en daar bovenop een laag melkschuim. Bij een perfecte cappuccino is de verhouding tussen de drie delen exact gelijk.

Cortado

Een cortado lijkt ontzettend veel op een piccolo (zie verderop). Het is een espresso waar een scheutje melk aan wordt toegevoegd. Aan een cortado wordt net wat meer melk toegevoegd dan aan een picollo.

Doppio

Een doppio, waarschijnlijk de minst bekende koffie uit het rijtje. Of toch niet? Doppio is namelijk het Italiaanse woord voor dubbel. Een doppio is dus een dubbele espresso. De sterkte is hetzelfde als van een gewone espresso, alleen de hoeveelheid is verdubbeld.

- Advertentie -

Espresso

Een espresso is een klein kopje koffie van ongeveer 30 ml dat gekenmerkt wordt door een krachtige smaak en een mooie schuimlaag (crema genaamd). De espresso kan je zien als de basis van elke koffie. In Italië wordt een espresso dan ook gewoon een caffè genoemd.

Espresso macchiato

Een espresso macchiato is hetzelfde als een macchiato. De macchiato wordt verderop in dit artikel besproken.

Flat White

Een flat white bestaat uit één deel koffie (dubbele espresso of dubbele ristretto), twee delen gestoomde melk en een dun laagje microschuim. Microschuim is fluweelzacht schuim zonder belletjes. Deze koffiesoort wordt vooral veel gedronken in Australië en Nieuw-Zeeland.

Een flat white, cappuccino en latte (koffie verkeerd) worden vaak door elkaar gehaald. Niet zo gek, want ze verschillen niet zoveel van elkaar. Een flat white is echter kleiner dan een latte, bevat minder melk en heeft geen dikke schuimlaag. Het verschil met een cappuccino zit ook in de schuimlaag, maar ook in de koffiebasis: bij een cappuccino wordt hiervoor een enkel shot espresso gebruikt, terwijl dit bij de flat white een dubbele is.

Latte

Een latte is in Nederland beter bekend als een koffie verkeerd. Klinkt latte net wat hipper, toch?! Een latte is een espresso met veel warme melk en een toefje melkschuim.

Latte Macchiato

Een latte macchiato heeft als basis opgeschuimde melk en daar wordt een scheut espresso aan toegevoegd. Deze koffie wordt geserveerd in een groot glas, zodat je de verschillende lagen goed naar voren ziet komen. Het verschil met een gewone latte is de volgorde: bij de latte macchiato wordt een shot espresso aan de melk toegevoegd en bij een latte wordt de melk aan de koffie toegevoegd.

Long Black

Een long black is een ristretto waar heet water aan wordt toegevoegd. Het heeft veel weg van een americano, alleen wordt daar een espresso als basis gebruikt. Een long black is daarmee wat krachtiger van smaak dan een americano.

Lungo

Lungo betekent lange koffie in het Italiaans. Het is een espresso die met 1,5 a 2 keer zoveel heet water gemaakt wordt. De naam verwijst dus naar de lange tijd die het kost om deze espresso met extra water te maken. Het verschil met de americano? Bij een americano wordt er achteraf heet water aan de espresso toegevoegd. Bij een lungo wordt er meer heet water door de gemalen koffie gesperst. Dit resulteert in een koffie die rijker, maar ook bitterder is. Heb je een inkakmomentje? Neem dan een lungo! In tegenstelling tot wat iedereen denkt, zit in een lungo meer cafeïne dan in een espresso.

Macchiato

Een macchiato, soms ook wel caffè macchiato of espresso macchiato genaamd, is een espresso met een stipje melkschuim on top. Het stipje melkschuim zorgt voor een vlek in de koffie. Caffè macchiato betekent dan ook gevlekte koffie in het Italiaans. Een macchiato is dus wat anders dan een latte macchiato.

Piccolo

Een piccolo is een espresso waar een beetje melk aan wordt toegevoegd. Wat is dan het verschil tussen een piccolo en een macchiato? Het verschil is klein: bij een macchiato gaat het om een schepje melk(schuim) bovenop de koffie en bij een piccolo om een scheutje melk in de koffie. De piccolo is dus net wat zachter van smaak dan de macchiato.

Ristretto

Een ristretto is een geconcentreerde espresso. Er wordt evenveel gemalen koffie gebruikt als bij een espresso, maar de hoeveelheid water is minder. Door de andere verhouding tussen koffie en water wordt de smaak minder bitter.

- Advertentie -