Bitcoin en je belastingaangifte over 2020

-

- Advertentie -

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen. Het is verplicht om je Bitcoin, Ethereum, Ripple of andere cryptomunten op te geven bij het invullen van je belastingaangifte. Maar dat betekent niet automatisch dat je belasting hoeft te betalen over je crypto’s. Hoe zit dat precies?

Elk jaar hoop je weer dat ze je zijn vergeten, maar landt die blauwe envelop van de Belastingdienst toch gewoon bij je op de mat. Vóór 1 mei 2021 moet je aangifte over het jaar 2020 bij de Belastingdienst binnen zijn. Tijd om je er dus eens goed in te verdiepen.

Bitcoin en alle andere cryptomunten zijn razend populair en steeds meer mensen investeren hun geld in deze digitale valuta. Dat betekent dat ook steeds meer mensen worstelen met de vraag of ze hun cryptomunten op moeten geven bij de Belastingsdienst. En zo ja, hoe ze dat dan moeten doen. Hieronder vind je de antwoorden op al je vragen en wordt het invullen van je belastingaangifte een fluitje van een cent.

Moet ik mijn bitcoin en andere cryptomunten opgeven bij mijn belastingaagifte?

Ja, je moet je cryptomunten opgeven bij je belastingaangifte. Cryptocoins vallen net als spaargeld en beleggingen onder je bezittingen en die moet je opgeven tijdens je belastingaangifte.

Veel van je gegevens zijn van te voren al op je belastingaangifte ingevuld. Banken geven de informatie over jouw betaal- en spaarrekening door aan de Belastingdienst. Je cryptovaluta lopen niet via een bank en dus zijn deze gegevens niet vooraf ingevuld. Daardoor lijkt het misschien verleidelijk om ze zelf ook niet in te vullen. Niet doen!, want je bent dan echt in overtreding.

- Advertentie -

Nog niet overtuigd? De Belastingdienst kan tot 5 jaar na de aangifte nog met een navorderingsaanslag komen. De boete kan oplopen tot 300% van de te weinig betaalde belasting. Vinden ze bovendien dat er sprake is van fraude, dan kunnen ze je strafrechtelijk vervolgen.

Waar moet ik mijn crypto’s invullen op de belastingaangifte?

Je cryptomunten vallen onder je bezittingen en behoren tot box 3 (sparen en beleggen). De waarde van jouw cryptomunten vul je in onder ‘Overige bezittingen’.

Moet ik belasting betalen over mijn crypto?

Of je ook daadwerkelijk belasting moet betalen over je cryptovaluta hangt af van je totale vermogen. Je vermogen is de waarde van je bezittingen minus je schulden. In 2020 is er een heffingsvrij vermogen van €30.846. Dat betekent dat als je vermogen onder dit bedrag blijft, je geen vermogensbelasting hoeft te betalen. Is je vermogen groter dan €30.846. dan betaal je alleen belasting over het deel dat boven het heffingsvrij vermogen uitkomt.

Heb je in 2020 een fiscale partner dan ligt het heffingsvrij vermogen op €61.692. Voor 2021 is dit heffingsvrij vermogen €50.000 en €100.000 met een fiscale partner.

Hoe bepaal ik de waarde van mijn cryptomunten?

De Belastingdienst gebruikt als peildatum voor het bepalen van het vermogen altijd 1 januari van dat jaar. Doe je aangifte over 2020, dan moet je dus kijken naar de waarde van je crypto’s op 1 januari 2020 om 00:00 uur.

Heb je pas na 1 januari 2020 bitcoin of andere crypto’s gekocht? Dan hoef je die niet mee te nemen in de aangifte over dat jaar.

Zijn je coins na 1 januari 2020 flink in waarde gestegen? Good for you! Bovendien hoef je die waardestijging niet mee te nemen in je aangifte over 2020, want de peildatum is 1 januari. Uiteraard heeft die waardestijging wel invloed op je aangifte van 2021.

Nog beter worden in het handelen in bitcoin of altcoins? Lees dan ook de artikelen over crypto, zoals Handelen in crypto: voorkom beginnersfouten en Crypto taal: alle termen en afkortingen.

- Advertentie -