Steeds meer Nederlandse winkels en webshops doen eind november mee aan Black Friday. Deze koopjesdag is voor jou de uitgelezen kans om goedkoop kerstinkopen te doen. Waar komt de term Black Friday eigenlijk vandaan? En zijn het wel allemaal echte aanbiedingen?
Wat is Black Friday?
Black Friday of gewoon lekker op z’n Hollands Zwarte Vrijdag is ontstaan in de Verenigde Staten. Black Friday is de dag na Thanksgiving. Op deze vrijdag hebben de meeste Amerikanen een extra vrije dag en gebruiken ze die om alvast hun kerstinkopen te doen. Veel winkeliers spelen hierop in door op die dag flinke kortingen te geven. In Amerika is deze koopjesdag een waar gekkenhuis. Er ontstaan enorme files naar de winkels toe en ook in de winkels zelf staan eindeloze rijen bij de ingang en de kassa. Je zal de filmpjes met de nodige chaotische taferelen wel op social media voorbij hebben zien komen. Nog eentje voor de leuk dan:
Black Friday in Nederland
In 2015 is dit Amerikaanse fenomeen ook naar Nederland komen overwaaien. Niet bepaald een vliegende start, want er deden het eerste jaar maar een paar Nederlandse winkels aan mee. Op zich niet heel verwonderlijk; in Nederland vieren we geen Thanksgiving en zijn de mensen de dag daarna dus ook niet massaal vrij om hun Sinterklaas en Kerst inkopen te doen. Uiteraard veranderde dit toen steeds meer online winkels mee gingen doen. Sindsdien is Black Friday een enorm succes en neemt de populariteit nog elk jaar toe. Als Nederlanders zijn we natuurlijk gek op korting!
Hoe is Black Friday ontstaan?
In de jaren ’50 werd de term Black Friday voor het eerst gebruikt door de politie in de Amerikaanse stad Philadelphia. Ze verwezen daarmee naar de enorme (verkeers)drukte die in de stad ontstond op de dag na Thanksgiving. De politie had haar handen vol aan de verkeerschaos, winkeldiefstallen en zakkenrollers.
Rond 1981 werd er een positievere draai aan de term Black Friday gegeven. De term zou namelijk verwijzen naar het feit dat winkeliers op Black Friday eindelijk winst draaien. In de maanden daarvoor draaiden ze verlies (dit werd met rode inkt in de boekhouding verwerkt) en vanaf Black Friday draaiden ze winst (geschreven met zwarte inkt).
Allemaal echte aanbiedingen op Black Friday?
Het is eind november, je salaris is net gestort en je moet waarschijnlijk al je Sinterklaas en Kerst aankopen nog doen. Een mooi moment voor winkeliers om jou als klant binnen te halen. Niks mis mee, zolang jij er ook je voordeel mee kan doen door middel van een leuke korting. Alleen zijn de aanbiedingen op Black Friday wel allemaal echte aanbiedingen?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat aanbiedingen regelmatig nep zijn of mooier voor worden gedaan dan ze in werkelijkheid zijn. Zo kan het zijn dat er op Black Friday opeens kortingen worden gegeven op de adviesprijs (en niet op de verkoopprijs die in de weken voor Black Friday gehanteerd werd). De adviesprijs is de verkoopprijs die de fabrikanten adviseren. In werkelijkheid hanteren winkeliers bijna nooit de adviesprijs, maar een prijs die lager ligt.
Daarnaast bestaat de kans dat producten gepresenteerd worden als een aanbieding, maar dat hetzelfde product bij een andere aanbieder altijd al voor dezelfde (of een lagere) prijs wordt aangeboden.
Tips: zo scoor je een echte aanbieding
Laten we vooropstellen dat verreweg de meeste winkeliers wel echte kortingen geven en dat je echt hele mooie aanbiedingen kan scoren op Black Friday. Ben je van plan om wat te kopen op Black Friday? Met onderstaande 3 tips weet je zeker dat je een echte aanbieding te pakken hebt en dat je achteraf geen spijt krijgt van je aankoop:
- Kijk of je kan achterhalen wat de normale verkoopprijs is van het artikel. Voor welke prijs werd het product in de weken voor Black Friday aangeboden?
- Vergelijk de aanbieding met de verkoopprijs van andere aanbieders. Misschien zijn er winkels die het product altijd al voor een lagere prijs aanbieden? Of hebben ze misschien een nog scherpere aanbieding?
- Bedenk tenslotte goed of je het product wel echt nodig hebt. Koop je het alleen maar voor de aanbieding en staat het straks ongebruikt in de kast of was je het sowieso al van plan te kopen?
Via mail en social media zal je al de nodige Black Friday deals te zien krijgen. Daarnaast is Google natuurlijk je grote vriend voor het vinden van mooie aanbiedingen. Wil je een compleet overzicht van alle Black Friday aanbiedingen bij de grote winkelketens, dan kan je die vinden op de website van Black Friday Nederland.
Wanneer is het Black Friday?
Black Friday valt altijd op vrijdag. Je verwacht het niet! Het is de vrijdag na Thanksgiving. Thanksgiving valt op de 4e donderdag in november, waardoor Black Friday altijd eind november is. Hieronder vind je voor de komende jaren de exacte datum waarop Black Friday valt:
Jaar | Datum |
---|---|
2019 | 29 november |
2020 | 27 november |
2021 | 26 november |
2022 | 25 november |
2023 | 24 november |
2024 | 29 november |
2025 | 28 november |
Nog meer kortingen op Cyber Monday
De maandag na Black Friday is het Cyber Monday. Waar Black Friday oorspronkelijk gericht was op kortingen in fysieke winkels, is Cyber Monday gericht op online aankopen in webwinkels. Meer informatie vind je in het artikel over Cyber Monday.