In 3 stappen de btw op zonnepanelen terugvragen

-

- Advertentie -

Je nieuwe zonnepanelen liggen inmiddels boven op je dak te stralen. Elke dag dat de zon schijnt, hoor je je energiemeter teruglopen. Bij wijze van spreken dan. Vergeet je niet de btw terug te vragen? Als particulier kun je namelijk de btw die je betaald hebt over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. In 3 simpele stappen leggen we uit hoe je dat heel eenvoudig zelf kan doen.

Eerst een aantal belangrijke voorwaarden:

 • Onderstaand stappenplan geldt alleen voor particulieren. Ben je op dit moment al ondernemer of zzp’er, dan gelden er andere regels. Mogelijk kan je nog steeds de btw terugvragen, daar ga ik hier nu alleen niet verder op in. Voor meer informatie verwijs ik je naar de Belastingdienst.
  Heb je een partner en is slechts een van jullie beiden ondernemer of zzp’er? Dan loont het om de factuur van de zonnepanelen en de energierekening op naam van de niet-ondernemer te zetten. Op die manier kun je gewoon als particulier de btw terugvragen.
 • Woon je samen met je partner? Zorg er dan voor dat de factuur van de zonnepanelen en de energierekening aan dezelfde persoon gericht is. Staan beide op jouw naam of beide op naam van je partner, dan gaat het goed. Staat de ene op jouw naam en de andere op naam van je partner, dan kun je geen btw terugvragen.
 • Doe de btw-aangifte uiterlijk 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Heb je in 2020 zonnepanelen gekocht, dan is 30 juni 2021 dus de deadline.

1. Vul het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ in

Om de btw terug te kunnen vragen, moet je je eerst bij de Belastingdienst aanmelden als ‘ondernemer voor de btw’. Dit doe je via het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders dat te vinden is op de website van de Belastingdienst.

Het formulier spreekt voor zich. De enige keuze die je moet maken, is of je de kleineondernemersregeling (KOR) wilt toepassen. Zie vraag 2b op het formulier. Het toepassen van de KOR heeft als voordeel dat je maar één keer btw-aangifte hoeft te doen, in plaats van elk kwartaal. Pas je de KOR toe, dan mag je daarna 3 jaar lang geen btw terugvragen. Dit kan een nadeel zijn als je in die periode van plan bent een eigen onderneming te starten of als je nog meer zonnepanelen wilt aanschaffen. Ben je dat niet van plan, dan kiezen verreweg de meeste mensen ervoor om de KOR wel toe te passen. Meer informatie over de KOR vind je op de pagina Zonnepanelen en de KOR van de Belastingdienst.

Wachten op een reactie van de Belastingdienst

Formulier verstuurd? De Belastingdienst stuurt je binnen 10 werkdagen de brief ‘Vaststelling belastingplicht’. Je staat nu officieel geregistreerd als ondernemer. In de dagen daarna ontvang je ook nog:

- Advertentie -
 • een brief met je btw-identificatienummer (btw-id) en omzetbelastingnummer (ob-nummer).
 • een brief met inloggegevens voor de digitale aangifte. (In de toekomst zal dit allemaal ondergebracht worden onder Mijn Belastingdienst Zakelijk waar je met je DigiD kunt inloggen. Dan heb je dus geen aparte inloggegevens meer nodig.)

2. Geef je rekeningnummer door

Om tot betaling over te kunnen gaan, heeft de Belastingdienst een rekeningnummer van je nodig. De Belastingdienst gebruikt niet automatisch het rekeningnummer dat al bij hun bekend is vanuit bijvoorbeeld de inkomstenbelasting. Geef je rekeningnummer heel eenvoudig online door op de website van de Belastingdienst. Geef aan dat het om de teruggaaf van btw gaat, vul het omzetbelastingnummer aan (met 2 cijfers) en vul bij ‘contactgegevens’ je eigen gegevens in.

Stap 3: Doe de btw-aangifte

btw-aangifte zonnepanelen

In de meeste gevallen zal je digitaal aangifte moeten doen, maar het kan zijn dat er bij de brief ‘Vaststelling belastingplicht’ (zie stap 1) een papieren aangifteformulier zit. Als dat het geval is, doe dan ook op papier aangifte. Vergeet het formulier niet op tijd terug te sturen. Voor de digitale aangifte heb je uiteraard de inloggegevens nodig, die je als het goed is al hebt ontvangen (zie stap 1).

Vastgesteld bedrag (forfait)

Het bedrag dat je terug kunt vragen, is de btw die je betaald hebt over je investering min de btw die je moet betalen over de opgewekte stroom. Je hoeft niet zelf te gaan berekenen hoeveel stroom je hebt opgewekt en hoeveel btw je dan precies verschuldigd bent. De Belastingdienst heeft hier een simpele oplossing voor bedacht in de vorm van forfaits. Dat zijn vooraf vastgestelde bedragen die afhankelijk zijn van het opwekvermogen van jouw zonnepanelen.

Let op! In onderstaande tabel vind je twee soorten forfaits: voor niet-geïntegreerde en voor geïntegreerde zonnepanelen. Vrijwel iedereen heeft niet-geïntegreerde zonnepanelen. Dat zijn zonnepanelen die op het dak gemonteerd zijn. Heb je echter geïntegreerde zonnepanelen, panelen die ook de functie van dakbedekking hebben, dan gelden er dus andere forfaits en kan je ook maar een deel van de btw terugvragen. Meer informatie daarover vind je op deze pagina van de Belastingdienst.

Opwekvermogen in Wattpiek Forfait niet-geïntegreerd Forfait geïntegreerd
0 – 1.000 €20 €5
1.001 – 2.000 €40 €10
2.001 – 3.000 €60 €20
3.001 – 4.000 €80 €30
4.001 – 5.000 €100 €40
5.001 – 6.000 €120 €50
6.001 – 7.000 €140 €60
7.001 – 8.000 €160 €70
8.001 – 9.000 €180 €80
9.001 – 10.000 €200 €90

Het aangifteformulier invullen

Misschien vind je het prettig om tijdens het invullen van het formulier er een voorbeeld naast te hebben. Je kan dan het beste gebruik maken van het rekenvoorbeeld (niet-geïntegreerd) of rekenvoorbeeld (geïntegreerd) van de Belastingdienst.

 • Vraag 1
  Bij vraag 1a in de kolom ‘Bedrag waarover omzetbelasting wordt berekend’ vul je een ‘0’ in. Volgens de Belastingdienst hoef je bij een forfaitbedrag namelijk geen omzetbedrag op te geven. In de kolom ‘Omzetbelasting’ vul je het forfait in dat hoort bij het opwekvermogen van jouw zonnepanelen. Zie bovenstaande tabel. Heb je bijvoorbeeld 10 zonnepanelen met een opwekvermogen van 3.300 Wattpiek, dan is het forfait €80.
  Vraag 1b t/m 1e hoef je niet in te vullen.
 • Vraag 2 t/m 4
  Deze vragen hoef je niet in te vullen.
 • Vraag 5
  Doe je online aangifte dan worden alle (sub)totalen automatisch ingevuld. Zoals bijvoorbeeld vraag 5a. Doe je de aangifte op papier, dan vul je hier nogmaals het forfait in. Bij vraag 5b vul je de btw in die je hebt betaald over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen. Het btw-bedrag staat apart vermeld op de factuur. Bij vraag 5c vul je het verschil in tussen 5a en 5b (online wordt dit veld automatisch gevuld). Vraag 5d laat je leeg en bij 5e vul je wederom het verschil in en zet je een vinkje bij ’terug te vragen’.

That’s all! De Belastingdienst zal je btw-aangifte in behandeling nemen en je krijgt automatisch bericht.


Btw-aangifte uitbesteden

Misschien vind je de btw-aangifte toch wat ingewikkeld klinken of heb je simpelweg niet de tijd om het zelf te doen? Dan kan je de aangifte uitbesteden. Via Google zijn er tal van partijen te vinden die tegen een betaling van ongeveer €100 tot €150 jou het werk uit handen nemen. Je kan de ervaringen van andere klanten lezen, om te beoordelen of je met een betrouwbare partij te maken hebt.

- Advertentie -