Crypto taal: alle termen en afkortingen

-

- Advertentie -

In de wereld van blockchain en cryptocurrency worden eindeloos veel termen en afkortingen gebruikt. Echt geen schande als je ze niet allemaal kent. Maar wil je niet meer met je mond vol tanden op de bedrijfsborrel staan, dan zal je toch moeten weten wat FOMO, HODL en ROI is. No worries, hier kan je al die kennis opdoen. Hier vind je namelijk het meest uitgebreide crypto woordenboek van het web en ver daarbuiten.

Two-factor Authentication (2FA)

Two-Factor Authentication is een authenticatie methode waarbij je twee stappen moet doorlopen om toegang te krijgen tot je account. Een extra stap, dus een extra beveiliging. Bijna alle crypto exchanges maken gebruik van 2FA. Bij de eerste stap voer je een gebruikersnaam en wachtwoord in. De tweede stap bestaat meestal uit het invoeren van een code in die naar je smartphone gestuurd wordt via een app (bijvoorbeeld Google Authenticator).

Address

Een address (in het Nederlands gewoon adres) is te vergelijken met een IBAN-nummer: het is jouw Blockchain bankrekeningnummer. Een Blockchain adres bestaat uit een lange reeks van cijfers en letters. Elk adres komt maar één keer voor en is daarmee dus uniek. Om een Blockchain transactie uit te kunnen voeren, heb je dus een adres nodig. Je adres is gewoon openbaar en mag je dus met anderen delen als die die cryptomunten naar je willen sturen.

Airdrop

In cryptoland wordt het gratis weggeven van coins (munten) een airdrop genoemd. Het team probeert op deze manier de coin onder de aandacht te brengen bij een groter publiek. Soms verspreiden ze kleine hoeveelheden munten echt gratis, in andere gevallen wordt er een kleine wederdienst gevraagd. De wederdienst bestaat meestal uit het promoten van de munt door bijvoorbeeld een tweet te sturen of de airdrop te delen met je vrienden.

All Time High (ATH)

De All Time High (ATH) van een bepaalde coin is de hoogste prijs die er ooit voor is betaald.

- Advertentie -

All Time Low (ATL)

De All Time Low (ATL) van een bepaalde coin is de laagste prijs die er ooit voor is betaald.

Altcoin

Altcoin staat voor alternative coin en is de benaming voor alle cryptocurrencies die na Bitcoin op de markt verschenen zijn. De bekendste altcoins zijn: Ethereum, Ripple en Litecoin.

AMA

AMA staat voor Ask Me Anything. In cryptoland wordt een AMA vaak toegepast door het team achter een coin om vragen vanuit de community te beantwoorden. Dit gebeurt vaak via Youtube, Telegram, Reddit of Slack.

Anti-Money Laundering (AML)

AML staat voor Anti-Money Laundering. Het is de verzamelnaam voor alle maatregelen die worden genomen om het witwassen van geld te voorkomen. Witwassen is het uitvoeren van transacties om de illegale oorsprong van het geld te verbergen. In cryptoland worden AML maatregelen steeds meer toegepast door exchanges of bij een ICO.

Annual Percentage Yield (APY)

Wat betekent APY? APY staat voor Annual Percentage Yield. Als je het letterlijk zou vertalen, kom je uit op ‘jaarlijks procentueel rendement’. Het is de samengestelde rente die je ontvangt voor het uitlenen of staken van je cryptomunten. Je kan het vergelijken met de rente die je ontvangt op je spaarrekening.

Het grote verschil met APR (Annual Percentage Rate) is dat APR geen rekening houdt met samengestelde rente. Bij samengestelde rente oftewel rente op rente wordt de opbrengst direct weer geïnvesteerd om op die manier meer rendement te genereren.

Arbitrage

Arbitrage is het inspelen op een prijsverschil van dezelfde coin op twee verschillende beurzen (exchanges).

Bagholder

Stel je koopt een bepaalde munt in de overtuiging dat de koers zal gaan stijgen. Als de koers tegen jouw verwachting in flink gaat dalen, wil je niet verkopen want dan zou je verlies maken. Op dat moment word je een bagholder. Je zit met een ‘zak’ munten die niet veel meer waard zijn. Je houdt de ‘zak’ maar vast in de hoop dat de koers in de toekomst weer gaat stijgen. Tip: word geen bagholder!

Bear market / Bearish

Een bear market is een markt die zich in een neerwaartse spiraal bevindt. De term komt van een bear (beer), omdat die zijn prooi altijd van boven naar beneden aanvalt. De koersen gaan in een bear market ook van boven naar beneden. Het tegenovergestelde van een bear market is een bull market. Er wordt ook wel gesproken over ‘de markt is bearish’ of ‘de markt is bullish’.

Bitcoin (BTC)

Uiteraarad mag de Bitcoin niet ontbreken in deze lijst met veelgebruikte crypto termen. Bitcoin is de aller-allereerste crypto currency. In 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto zijn whitepaper over Bitcoin. Satoshi Nakamoto is de schuilnaam van een tot op heden onbekende developer. Op 3 januari 2009 wordt het eerste blok gemined en komen de eerste 50 bitcoins op de markt. Hallelujah!

Bitcoin Pizza

Tussen alle serieuze termen ook even een leuk weetje. Tegenwoordig is het niet meer zo heel bijzonder om je pizza af te rekenen in bitcoins. Maar ooit was iemand de eerste. In dit geval was dat de Amerikaan Laszlo Hanyecz die op 22 mei 2010 twee pizza’s voor 10.000 bitcoins kocht. Weet je wat hij op dit moment allemaal had kunnen kopen van 10.000 bitcoins?

Block

Een block (blok) is een onderdeel van de Blockchain. Je kan de Blockchain zien als het grootboek en een block als een pagina binnen dit grootboek. Elke transactie op het netwerk wordt vastgelegd in zo’n block. De informatie die opgeslagen wordt, bestaat onder andere uit het verzonden bedrag, de verzender, de ontvanger en het tijdstip. Elk block bevat een referentie naar het vorige blok. Zo vormen de blocks een keten, vandaar de term Blockchain (blok ketting).

Blockchain

De blockchain is een gedecentraliseerd netwerk, die het mogelijk maakt om gegevens veilig gedecentraliseerd op te slaan. Blockchain is gebaseerd op peer-to-peer technologie. Deze technologie stelt gebruikers in staat om data met elkaar te delen, zonder dat tussenkomst van een centrale partij nodig is. Blockchain wordt ook wel vergeleken met een digitaal grootboek. In plaats van het grootboek te beheren in een centrale database, worden in een blockchain de gegevens opgeslagen en bijgewerkt door de deelnemers aan het netwerk. Dit gebeurt decentraal, waardoor het netwerk veel minder makkelijk (misschien zelfs onmogelijk?) te hacken is.

Bull market / Bullish

Een bull market is een markt die zich in een opwaartse trend bevindt. De term komt van een bull (stier), omdat die zijn prooi altijd van beneden naar boven aanvalt. De koersen gaan in een bull market ook van beneden naar boven. Het tegenovergestelde van een bull market is een bear market. Er wordt ook wel gesproken over ‘de markt is bullish’ of ‘de markt is bearish’.

Burn / Coin Burn

Een Burn of Coin burn is het niet meer verhandelbaar maken van bestaande cryptomunten. Bij het burnen van cryptomunten worden ze dus niet letterlijk verbrand, maar ze worden permanent uit de circulatie gehaald. Dit gebeurt door ze naar een willekeurig gegenereerde publieke wallet te sturen (ook wel eater address genaamd) die geen private key heeft. Deze openbare wallet is voor iedereen inzichtelijk en het ontbreken van de private key maakt de coins onbereikbaar.

Een Coin burn kan voor verschillende doeleinden ingezet worden. De meest voorkomende zijn:

  • De niet-verkochte tokens van een ICO vernietigen
  • Om de houders van tokens of coins te belonen (schaarste creëren door het aanbod te verlagen)
  • Bij de lancering van een nieuwe coin (Proof of Burn)

Buy the rumour, Sell the news

Buy the rumour, sell the news is een term die veel gebruikt wordt in de crypotwereld. Een wijsheid die ook in de aandelenwereld veel wordt gebruikt. Het idee erachter is dat koersen vaak stijgen bij verwacht nieuws (het gerucht). Het verwachte nieuws kan bijvoorbeeld gaan over een mogelijke samenwerking, bekendmaking van winstcijfers of een andere positieve ontwikkeling. Op het moment dat het nieuws wereldkundig gemaakt wordt, zakt de koers vaak terug naar het oude prijspeil. Dit zou kunnen komen doordat het nieuws minder positief is dan verwacht of omdat de positieve correctie al heeft plaatsgevonden voordat het nieuws naar buiten kwam. Kortom:koop bij een gerucht, verkoop bij het nieuws >> Buy the rumour, sell the news.

Cold storage

Safety first! Cold storage verwijst naar het opslaan van cryptovaluta in een offline omgeving (niet toegankelijk via internet). Private keys offline bewaren, gebeurt voornamelijk uit veiligheidsoogpunt omdat offline gegevens niet gehackt kunnen worden. Het offline opslaan van je cryptovaluta kan via een hardware wallet (een soort USB stick, zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano S) of een paper wallet.

Crypto

Crypto is de afkorting van cryptocurrency, cryptovaluta of cryptomunten.

DeFi

DeFi is de afkorting van Decentralised Finance. De letterlijke vertaling is gedecentraliseerde financiering. DeFi is een beweging die blockchain gebruikt om traditionele financiële producten aan te bieden zonder tussenpersoon. Tussenpersonen zijn in ons huidige financiële stelsel bijvoorbeeld de banken en verzekeraars. Door gebruik te maken van een decentraal netwerk (blockchain) en transparante protocollen zullen deze tussenpersonen overbodig zijn. Het idee is dat het verwijderen van de tussenpersoon de transacties sneller, veiliger en goedkoper maakt.

DYOR

DYOR staat voor Do Your Own Research. De term wordt gebruikt om aan te geven dat je niet blindelings alle beleggingsadviezen van de ‘experts’ op internet moet volgen, maar dat je zelf moet nadenken en je eigen onderzoek doen.

Exchange

Een exchange is een online beurs waar je verschillende soorten cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Een aantal bekende exchanges zijn: Coinbase, Binance en Bittrex.

Fiat (geld)

Fiduciair geld (fiatgeld) zijn alle valuta die door een overheid zijn uitgegeven. De Euro (€) en Dollar ($) zijn voorbeelden van fiatgeld. Waar goud en zilver hun waarde danken aan de materie, is de waarde van fiatgeld alleen maar gebaseerd op vertrouwen.

FOMO

FOMO staat voor Fear Of Missing Out en is de angst om iets te missen. Als de koers van een bepaalde munt ineens erg hard stijgt, gaan mensen investeren uit angst. Angst om de boot te missen. Wat als ik nu niet instap en anderen worden er rijk mee?

Fork

Elke blockchain heeft een protocol, een set van regels waar alle miners en nodes zich aan moeten houden. Als er een voorstel komt voor een wijziging in het protocol, dan moeten diezelfde miners en nodes dit accepteren. Als binnen het netwerk de meningen verschillen over de voorgestelde wijziging, dan kan er een afsplitsing ontstaan. Dit noemen we een Fork.

Er zijn twee soorten forks: een hard fork en een soft forks. Bij een soft fork gaat het alleen om een verandering van koers (de regels worden strenger gemaakt) en ontstaat er geen nieuwe cryptocurrency. Bij een hard fork ontstaat er na de splitsing een nieuwe cryptocurrency. Bekende hard forks zijn Bitcoin Cash en Bitcoin Gold.

FUD

FUD staat voor Fear Uncertainty and Doubt. Bij FUD wordt er opzettelijk negatief nieuws verspreid over een bepaalde munt. Deze negatieve speculaties en geruchten moeten ervoor zorgen dat er angst, onzekerheid en twijfel ontstaat bij investeerders. Met als uiteindelijke doel de koers van deze munt te doen dalen.

Het negatieve nieuws dat wordt verspreid is vaak dubieus of aantoonbaar onjuist, maar tegen de tijd dat dit uitkomt is het kwaad al geschied.

HODL

De term HODL staat eigenlijk voor HOLD en betekent niks meer dan het vasthouden van je coins: HODL = HOLD = vasthouden = niet verkopen van je coins.

Maar waarom dan HODL en niet gewoon HOLD?
Dat is best een komisch verhaal. In 2013 schreef de gebruiken GameKyuubi een berichtje op het forum Bitcoin Talk. Hij was daarbij onder invloed van drank (en misschien wel meer). In dat berichtje typte hij per ongeluk hodl in plaats van hold. Daarna werd het door andere gebruikers overgenomen en is het een waar begrip geworden in de cryptowereld.

Inmiddels staat de afkorting HODL ook voor Hold On for Dear Life. Verkoop jij je munten niet ook al dalen de prijzen? Houd jij kosten wat het kost je munten vast? Dan ben je een ware hodler.

ICO

ICO staat voor Initial Coin Offering. Het is te vergelijken met een beursgang of een crowdfunding. Bij een ICO krijgen investeerders namelijk voor het eerst de mogelijkheid om te investeren in deze munt. Het bedrijf wilt geld ophalen en geeft daar tokens voor uit. Vroegtijdige beleggers kunnen tijdens deze ICO voor een vaste prijs tokens kopen.

Meer info over ICO’s vind je in het artikel Alles wat je moet weten over Initial Coin Offerings.

KYC

KYC staat voor Know Your Customer. Het “ken uw klant”-beleid zorgt ervoor dat instellingen precies weten met wie ze zaken doen. Dit is ter bescherming van de klant, maar voornamelijk voor het voorkomen van fraude, oplichting en het witwassen van geld. Inmiddels vragen bijna alle partijen in cryptoland (zoals exchanges) om je persoonlijke gegevens, voordat je gebruik kan maken van hun diensten.

LAMBO

Lambo is de afkorting van Lamborghini. Op het moment dat de cryptokoersen hard stijgen, wordt er gekscherend wel eens gevraagd ‘When Lambo?’. Met andere woorden: wanneer zijn je crypto’s genoeg waard, zodat je er een Lamborghini van kan kopen. Keep on dreaming!

Ledger

Een Blockchain is een Ledger. Het is een soort grootboek. Het is een database met alle transacties die op (het Blockchain) netwerk hebben plaatsgevonden. Deze database staat niet ergens centraal opgeslagen, maar verspreid over het netwerk bij de nodes. De nodes zijn alle computers die zijn aangesloten op het netwerk. Dat het ledger decentraal staat opgeslagen, komt de veiligheid van het netwerk ten goede. Na elke transactie gaat er een bijgewerkte versie van de blockchain naar de nodes.

Ledger Nano S

Een Ledger Nano S is een hele populaire hardware wallet die gebruikt wordt om cryptocurrencies op een veilige manier op te slaan. De Nano S ziet eruit als een USB stick.

Market cap

Met market cap wordt de totale waarde van een cryptocurrency aangeduid. Je kan de market cap berekenen door het totale aantal in omloop zijnde munten (circulating supply) te vermenigvuldigen met de huidige prijs.

Mining

Mining is het verzamelen, valideren en verwerken van transacties in het Blockchain netwerk. Alle nieuwe transacties moeten worden gevalideerd en worden toegevoegd in een block. Dit block moet geaccepteerd worden door het hele netwerk om vervolgens te worden toegevoegd aan de blockchain. Mining is het uitvoeren van het rekenwerk om alle transacties te controleren. Miners worden beloond voor het uitvoeren van het rekenwerk en ter dekking van hun investering in hardware- en elektriciteitskosten.

Mining Pool

Een Mining Pool is een samenwerking tussen verschillende miners. Door samen te werken kunnen ze meer transacties verwerken en dus meer vergoedingen binnenhalen.

Moon / Mooning

Moon of Mooning is een afkorting van To the moon en wordt gebruikt als een koers extreem snel stijgt.

Paper Wallet

Een Paper Wallet wordt gezien als een van de veiligste manieren om je cryptocurrencies te beschermen tegen hackers. Het is niks anders dan een stuk papier met daarop de gegevens (je public en private key) die je nodig hebt om toegang te krijgen tot je cryptocurrencies.

Pre-sale

Een pre-sale wordt bij een ICO’s ingezet voordat de public-sale van start gaat. Het doel van de pre-sale is meestal om de kosten van de ICO te financieren.Tijdens de pre-sale kunnen investeerders een (kleine) hoeveelheid coins kopen tegen een lagere prijs dan tijdens de public-sale. Deze lagere prijs geldt omdat investeerders bij een pre-sale meer risico lopen dan bij de public-sale.

Private key (privé sleutel)

De Private key bestaat uit een lange reeks van cijfers en letters en wordt gebruikt als digitale handtekening onder een transactie. Zoals de naam al zegt: de private key is privé. De private key biedt volledige toegang tot alle cryptomunten in je wallet. Bewaar je private key dan ook goed en deel deze nooit met anderen.

Proof of Work (PoW)

Proof of Work is een methode die bepaalt wie in aanmerking komt om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Het creëren van blokken en het valideren van transacties (mining) levert een vergoeding op in de vorm van een vooraf vastgesteld aantal cryptomunten. Om transacties te verifiëren moeten miners ingewikkelde berekeningen uitvoeren. De miner die de rekenkracht levert om de transactie te valideren (en dus een nieuw blok te maken), levert bewijs van werk = Proof of Work (PoW).

Proof of Stake (PoS)

Proof of Stake is een methode die bepaalt wie in aanmerking komt om nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Het creëren van blokken en het valideren van transacties (mining) levert een vergoeding op in de vorm van een vooraf vastgesteld aantal cryptomunten. Bij deze methode krijgen miners die veel cryptomunten (grote stake) hebben de voorkeur boven miners met weinig cryptomunten (kleine stake). Hoe meer cryptomunten je hebt, hoe groter de kans is dat je door het netwerk wordt gekozen als node.

Public key (publieke sleutel)

De Public key bestaat uit een lange reeks van cijfers en letters en is wiskundig afgeleid van de private key. De public key wordt gebruikt om transacties te verzenden en cryptomunten te ontvangen. Je kan het zien als jouw IBAN-nummer. De public key is openbaar kan door iedereen worden bekeken.

Pump & Dump

Pump & Dump is een vorm van koersmanipulatie, waarbij de beginnende investeerder vaak de dupe is. Een invloedrijke en kapitaalkrachtige groep koopt een grote hoeveelheid van een bepaalde munt en combineren dat met het verspreiden van nepnieuws. Gevolg? De koers van deze munt stijgt flink. Andere investeerders zien de koers opeens door het plafond gaan en willen de boot niet missen (FOMO!). Ze kopen zich ook in. De koers stijgt nog meer. Op dat moment verkoopt de Pump & Dump groep massaal de munt en crasht de koers van deze munt. De late instappers blijven achter met een (zwaar) verlies, omdat ze niet op tijd hebben verkocht.

Roadmap

Een roadmap is niks anders dat de route die het team achter de munt heeft uitgestippeld om de munt verder te ontwikkelen. In de roadmap wordt meestal per doel een concrete deadlines gesteld. Op die manier probeert het team vertrouwen te wekken bij de investeerders, door te laten zien dat ze continue bezig zijn met de verdere ontwikkeling en verbetering van het project. De roadmap is vrijwel altijd onderdeel van de whitepaper.

ROI

ROI staat voor Return on Investment en is de verhouding tussen het rendement en de initiële investering. Ingewikkeld? Welnee, de formule is:
((huidige waarde – investering) / investering) x 100

Met andere woorden: je investeert 1 Bitcoin (BTC) en de waarde verdubbelt, dan is je Return on Investment 100%.

Sat / Satoshi

Satoshi is de kleinste hoeveelheid Bitcoin die verhandeld kan worden. 1 Satoshi is gelijk aan 0,00000001 Bitcoin. De naam is een verwijzing naar de oprichter van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Sat is de afkorting van Satoshi.

SegWit

SegWit is de afkorting van Segregated Witness en is een belangrijke oplossing die het Bitcoin netwerk sneller en schaalbaar maakt. Zo scheidt SegWit de transacties en handtekeningen van elkaar, zodat ze minder ruimte innemen op de blockchain en biedt het de mogelijkheid tot grotere blocks.

Smart Contract

Een Smart Contract is net als een normale (papieren) overeenkomst, gebaseerd op een aantal afspraken en voorwaarden. Bij een smart contract zijn al deze afspraken in de blockchain geprogrammeerd en worden daardoor ook decentraal beheerd. Als aan de voorwaarden van het smart contract worden voldaan, wordt het uitgevoerd en worden de deelnemende partijen beloond volgens de voorwaarden. Handmatige handelingen of een tussenpartij zijn dus niet meer nodig.

TA

TA wordt in cryptoland gebruikt als afkorting van Technical Analysis. Een technische analyse of trendanalyse dus. Daarbij wordt de grafiek van een bepaalde cryptomunt geanalyseerd met behulp van verschillende indicatoren. Deze technische analyse zou meer inzicht moeten geven op welke manier de koers gaat bewegen.

Token

Een token vertegenwoordigt een bepaalde waarde op de blockchain. Tokens worden meestal uitgegeven om een project te financieren. Een token is niet hetzelfde als een cryptocurrency. Tokens hebben namelijk geen eigen blockchain. Ze draaien op een andere blockchain die slimme contracten ondersteunt. Een bekend voorbeeld is de ERC20 token die op de Ethereum blockchain draait.

Wallet

Een wallet is een digitale portemonnee om je cryptomunten versleuteld in op te slaan. Er zijn verschillende soorten wallets, zoals een online wallet, hardware wallet of software wallet.

Whales

Een Whale is een persoon of bedrijf die een grote positie in een bepaalde cryptomunt heeft. Met andere woorden: hij heeft een groot percentage van deze cryptomunt in zijn bezit. Het gaat daarbij vaak om zulke grote aantallen, dat de whales de koers van de munt kunnen beïnvloeden. Whale (walvis) is uiteraard een verwijzing naar het grootste dier op aarde.

Whitelist

Een Whitelist is een lijst van goedgekeurde investeerders die mogen meedoen aan een ICO of Pre-ICO.

Whitepaper

Een Whitepaper is het document dat voor de lancering (ICO) van een nieuwe cryptovaluta wordt geschreven. Dit document beschrijft alle details van het project: het protocol, het doel, het team, de roadmap, enzovoort. Wil je investeren in een munt dan is het zeer raadzaam om te beginnen met het bestuderen van de whitepaper.Mis je een bepaalde afkorting of term? Let me know! Ik voeg deze dan met alle liefde toe om een zo compleet mogelijke lijst aan te kunnen bieden aan alle mede-crypto-investeerders. Heb je een andere vraag? Ook dan kan je uiteraard een reactie achterlaten, zodat ik (of iemand anders) je verder op weg kan helpen.

Wil je nog meer leren over bitcoin en andere crypto? Lees dan ook eens onze andere artikelen over crypto, zoals Handelen in crypto: voorkom beginnersfouten en Bitcoin en je belastingaangifte.

- Advertentie -