Cyber Monday: nog meer korting

-

- Advertentie -

Op zoek naar een mooi cadeau voor de feestdagen? Black Friday gemist? Op Cyber Monday krijg je nog een laatste kans om je inkopen te doen met een dikke korting.

Wat is Cyber Monday?

Cyber Monday is het online antwoord op Black Friday. Black Friday stamt uit de tijd dat er nog geen webwinkels waren en was dus gericht op hoge kortingen in fysieke winkels. Amerikanen trokken massaal naar de winkels om allerlei aanbiedingen te scoren. Naar mate Black Friday steeds populairder werd, zorgde dit voor steeds meer rare taferelen. Verkeerschaos, lange rijen in de winkels en beperkte voorraden waardoor klanten met elkaar op de vuist gingen voor die laatste flatscreen.

Zelfs met de opkomst van internet en dus van online winkels, bleef Black Friday ongekend populair. Een slechte zaak voor alle webwinkels, want die zien hun klanten eind november massaal naar de fysieke winkels stromen. Toch was er ook een steeds groter wordende groep Amerikanen die hun aankopen online gingen doen. Dit deden ze om de drukte in de winkels te ontlopen of om producten te bestellen die op Black Friday niet meer op voorraad waren.

In 2005 speelden webwinkeliers hier slim op in door de online variant van Black Friday te introduceren. De maandag na Black Friday werd het officiële online kortingsfeest met de naam: Cyber Monday.

Cyber Monday in Nederland

Net als Black Friday is Cyber Monday vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Nederland. Steeds weer Nederlandse webwinkels stunten met kortingen op Cyber Monday.

- Advertentie -

In Nederland is het verschil tussen Black Friday en Cyber Monday een stuk kleiner dan het ooit in de Verenigde Staten was. Black Friday was daar voor de fysieke winkels en Cyber Monday voor de online winkels. Toen Black Friday naar Nederland overwaaide, was online shoppen al enorm groot. Black Friday werd in Nederland dus niet alleen geïntroduceerd in fysieke winkels, maar ook online. Toen Cyber Monday in Nederland werd geïntroduceerd als online shopfestijn, was dit eigenlijk niet heel anders dan wij al gewend waren van Black Friday. Cyber Monday is dus niks anders dan een extra kans op het scoren van mooie online kortingen.

Wil je een compleet overzicht van alle Cyber Monday aanbiedingen bij de grote winkelketens, dan kan je die vinden op de website van Black Friday Nederland of Cyber Monday Nederland.

Wanneer is het Cyber Monday?

Cyber Monday vindt plaats op de maandag na Black Friday. Het valt meestal eind november en een enkele keer begin december. Hoe dan? Cyber Monday is op de maandag na Thanksgiving. Thanksgiving is niet op een vaste datum, maar altijd op de 4e donderdag in november. Vandaar dat de datum van Cyber Monday ook varieert. Volg je me nog? Voor de zekerheid even een overzichtje met de exacte datum waarop Cyber Monday valt:

Jaar Datum
2019 2 december
2020 30 november
2021 29 november
2022 28 november
2023 27 november
2024 2 december
2025 1 december

Meer weten over Black Friday?

De vrijdag voor Cyber Monday is het Black Friday. Voor alle ins en outs over deze dag verwijs ik je naar de Black Friday pagina.

- Advertentie -