Filmrecensie: 1917

-

- Advertentie -

Er worden wel vaker oorlogfilms geproduceerd, maar zelden wordt er gekozen voor een verhaal rond de Eerste Wereldoorlog. Met 1917 maakt regisseur Sam Mendes dus een gewaagde keuze. Hoe pakt deze gewaagde keuze uit?


Film 1917 cover

Titel: 1917
Genre: Drama, Oorlog
Regie: Sam Mendes
Schrijvers: Sam Mendes en Krysty Wilson-Cairns.
Cast: Dean-Charles Chapman, George MacKay, Daniel Mays.
Speelduur: 119 minuten
Jaar: 2019


Het verhaal (zonder spoilers!)

Het is 1917, de Eerste Wereldoorlog is in volle gang. De jonge Britse soldaat Blake (Dean-Charles Chapman) krijgt vanwege zijn kaartlees kwaliteiten een zeer belangrijke missie toegewezen. Voor deze belangrijke en tevens onmogelijke missie kiest hij korporaal Schofield (George MacKay) als zijn compagnon.

De twee jonge soldaten moeten binnen enkele uren een boodschap afleveren bij kolonel MacKenzie (Benedict Cumberbatch). Die staat namelijk op het punt om met zijn bataljon de Duitsers aan te vallen. Wat hij niet weet is dat ze regelrecht in een hinderlaag zullen lopen. Als Blake en Scofield hun boodschap op tijd bij de kolonel krijgen, kunnen ze de dood van honderden soldaten voorkomen. Maar het afleveren van deze boodschap zal niet eenvoudig zijn. Ze zullen kilometers door niemandsland moeten trekken. Land dat tot voor kort in handen was van de Duitsers. Om de druk voor deze jonge soldaten nog wat te vergroten: de oudere broer van Blake maakt ook onderdeel uit van het bataljon dat op het punt staat in de hinderlaag te lopen. De tijd tikt…….

Film 1917 filmbeeld 2

Recensie

Toen ik vooraf hoorde dat de film als single-shot was opgenomen, kon me ik me niet zo goed voorstellen hoe dit de film zou versterken. Met single-shot lijkt het net alsof de hele film uit één lang camerashot bestaat en er niet in het beeld is gesneden. In werkelijkheid is dit niet zo, maar zijn het lange scenes waarbij de montage vakkundig verbloemd wordt. Nu, achteraf, kan ik zeggen dat het fantastische camerawerk (van Roger Deakins) de film nog meeslepender heeft gemaakt. Je krijgt als kijker bijna het gevoel dat je zelf meevecht aan het front en samen met Blake en Scofield door de loopgraven dwaalt.

- Advertentie -

De film heeft een lekker tempo. De acties volgen elkaar snel op en je wordt van begin tot einde vermaakt. Terwijl Blake en Scofield door niemandsland trekken, voel je continu de spanning. Je weet dat ze voor allerlei verrassingen komen te staan; je weet alleen niet wanneer. Naast deze ongekende spanning brengt de film ook goed in beeld hoe afgrijselijk een oorlog is. De wanhoop, de erbarmelijke omstandigheden en de vele jonge soldaten die de dood vonden of zwaar gewond raakten.

Geen enkele kritische noot? Ok, er zitten misschien een paar hele kleine momenten in de film die wat mij betreft iets te Hollywood-achtig zijn, maar dat is dan ook echt alles.

Kortom, 1917 is een dikke aanrader! Als je de kans hebt, kijk de film dan in de bioscoop. Daar komt 1917 echt het beste tot z’n recht.

Film 1917 filmbeeld 1

Officiële trailer | 1917

Bekijk hieronder de officiële trailer van 1917 om alvast een voorproefje te krijgen van dit geweldige oorlogsdrama.

Foto’s: Universal Pictures & Storyteller Distribution Co.

- Advertentie -