Filmrecensie Penoza: The Final Chapter (2019)

-

- Advertentie -

Net als miljoenen andere kijkers heb ik vijf seizoenen lang genoten van de serie Penoza. Misschien wel een van de beste Nederlandse series ooit. Een spannend en meeslepend verhaal over een moeder van drie kinderen die aan het hoofd komt te staan van een groot Nederlands drugskartel. Helaas stopte deze hitserie al na het 5e seizoen. Was dat het dan? Gelukkig niet. Na een aantal jaren radiostilte verschijnt nu de film Penoza: The Final Chapter. Deze film moet het knallende slotstuk worden, de bekroning op het werk. Maar is dat het ook?


Penoza The Final Chapter cover

Titel: Penoza: The Final Chapter
Genre: Misdaad / Thriller
Regie: Diederik Van Rooijen
Schrijver: Diederik Van Rooijen
Cast: Monic Hendrickx, Raymond Thiry, Greg Lawson en Sigrid ten Napel.
Speelduur: 116 minuten
Jaar: 2019


Het verhaal (zonder spoilers!)

In 2010 begint de serie met de liquidatie van topcrimineel Frans van Walraven. Zijn vrouw Carmen (Monic Hendricks) krijgt geen tijd om te rouwen, want ze moet noodgedwongen zijn werk overnemen. Al snel blijkt dat ze niet onder doet voor haar man en zich redelijk staande weet te houden in de harde onderwereld. Met de nadruk op redelijk, want het leiden van een steeds groter wordend drugskartel levert de nodige problemen op. Daarnaast moet ze haar drie kinderen opvoeden en beschermen tegen alle ellende uit de onderwereld.

Carmen zoekt gedurende de serie telkens naar een manier om uit de drugswereld te kunnen stappen. Op zoek naar een leven zonder angst en geweld. Een veilige situatie voor haar kinderen, haar moeder en zichzelf. Toch komt ze elke keer in situaties terecht, waardoor ze die beslissing noodgedwongen moet uitstellen.

In het eerst deel van de film krijgen we te zien hoe het Carmen nu vergaat. Ze leidt een zeer eenzaam en teruggetrokken leven ergens in Canada. Zonder haar geliefde familie en compleet van de radar. Maar niet voor lang. Op het moment dat ze een collega te hulp schiet, loopt de situatie compleet uit de hand. Ze komt weer in het zicht van de Nederlandse Justitie en mensen uit de drugswereld. Krijgt ze nu eindelijk de kans om af te rekenen met het verleden, de drugswereld achter zit te laten en haar kinderen een normaal leven te bieden waar ze al zo lang naar op zoek zijn?

- Advertentie -
Penoza The Final Chapter foto 2

Serie niet gevolgd?

Je wilt de film graag zien, maar je hebt de serie Penoza niet gevolgd? Geen probleem, de film is prima te volgen voor iemand die de serie niet heeft gezien. Het is uiteraard een vervolg op de serie, maar de film heeft een op zichzelf staand verhaal. In het eerste deel van de film krijg je als Penoza-leek een duidelijk beeld van de situatie waarin Carmen zit en hoe ze daar terecht is gekomen. In het verloop van de film krijg je door middel van korte flashbacks een idee van wat er zich in de serie heeft afgespeeld. Qua verhaal dus geen enkele belemmering om de film te gaan kijken als je de serie niet hebt gezien.

Toch vermoed ik dat je een deel van de beleving en emotie zal missen, omdat je niet bent ‘opgegroeid’ met de hoofdpersonen in de film. In een film van krap twee uur krijg je als kijker niet dezelfde binding met de personages als in een serie van vijf seizoenen. Is dat erg? Nee. Is dat jammer? Ja.

Eindoordeel

Penoza: The Final Chapter is een boeiende en spannende film. Je hoeft je geen moment te vervelen, want van begin tot eind zit het vol met actie. Net als in de serie gaat deze actie gepaard met een hoop geweld en veel slachtoffers. Het blijft natuurlijk de onderwereld.

Er is voor de film duidelijk gekozen om flink uit te pakken met een aantal groots opgezette actiescènes. Deze scenes zijn op sommige punten wat onrealistisch en misschien wat over the top, maar leveren daardoor wel mooie en spannende beelden op. Ook het feit dat een deel van de film zich in Canada en Mexico afspeelt, geeft de film wel wat extra body.

Het verhaal van de film is in mijn ogen wel een beetje vergezocht. Waar in de serie de kracht zat in een sterk verhaal onderbouwd door spannende scenes, is dit in de film juist andersom. Het verhaal lijkt bedacht te zijn om uit te kunnen pakken met actiescènes. Wat dat betreft kan de film niet tippen aan het niveau van de serie.

Trailer | Penoza: The Final Chapter

- Advertentie -