Heb jij goede voornemens voor 2019?

-

- Advertentie -

Het jaar is alweer bijna voorbij en 2019 staat voor de deur. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Tijd voor een frisse start! Heb jij al goede voornemens voor 2019? Hoe ga je die voornemens volhouden?

Ondanks dat je natuurlijk op elk willekeurig moment kan besluiten om iets te veranderen in je leven, doen veel mensen dit met Oud & Nieuw. Ik moet bekennen dat ik mezelf er ook op betrap. Gedurende het jaar denk ik vaak “dat komt nog wel een keer”, terwijl dat aan het einde van het jaar verandert in “het moet er nu toch maar eens van komen”. Tijd voor actie!

Top 10 goede voornemens

Iedere man kan wel een paar dingen bedenken die hij zou willen veranderen. De laatste tijd niet meer zoveel gesport, teveel geld uitgegeven, klein bierbuikje, noem het maar op. Ben je toch een beetje inspiratieloos? De meeste Nederlanders hebben één (of meerdere) van onderstaande goede voornemens:

#1 Afvallen

Elk jaar met stip op nummer 1. Zo vlak na de feestdagen komt het besef: er mogen wel weer wat kilootjes vanaf. Nog even snel een oliebol met Oud & Nieuw en dan tijd voor een serieuze aanpak.

#2 Stoppen met roken

Het is erg ongezond, maar toch lukt het veel mensen nog niet om te stoppen met roken. Daarom ook al jaren eentje voor in de top 3.

- Advertentie -

#3 Meer sporten

Bewegen is gezond! Bij heel veel mannen staat meer bewegen op de agenda voor het volgende jaar. De sportscholen zijn begin januari dan ook afgeladen. Alleen hoe ga je ervoor zorgen dat je het volhoudt? Dat lees je verderop in dit artikel.

#4 Meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden

We zijn allemaal druk met ons eigen dagelijkse leven en daardoor schiet leuke dingen doen met familie of vrienden er vaak bij in. Tijd om dat in 2019 eens heel anders aan te pakken. Heb jij al wat leuks gepland staan met familie of vrienden?

#5 Minder alcohol drinken

Een biertje op de bank, met Kerst een goede fles wijn, het nieuwe jaar inluiden met Champagne, het kan allemaal wel wat minder. Tijd om in het nieuwe jaar wat te minderen (of om helemaal te stoppen met alcohol).

#6 Meer genieten, minder stressen

Het dagelijkse leven brengt voor veel mannen een hoop stress met zich mee. Zonde, want stress is slecht voor je. Minder stress en meer genieten van het leven staat dan ook op veel lijstjes met goede voornemens.

#7 Beter omgaan met geld

Het is ontzettend belangrijk om je financiën op orde te hebben. Heb je nog schulden die je af moet lossen? Zijn er grote aankopen die je wilt doen waar je nog voor moet sparen? Denk er eens goed over na voor het nieuwe jaar.

#8 Iets nieuws leren

Je kan beter spijt hebben van de dingen die je gedaan hebt, dan spijt van de dingen die je niet gedaan hebt. Pak in 2019 je kans en ga iets nieuws leren. Een nieuwe taal, een andere sport, een training of cursus, het maakt niet uit. Waar ligt jouw passie?

#9 Anderen helpen

Iemand anders helpen, heeft 2 voordelen: het wordt gewaardeerd door de persoon die je helpt en het geeft jezelf een goed gevoel. Win win! Zijn er nog dingen die jij voor iemand anders kan doen? Al is het maar iets kleins. Je zal zien dat het je goed doet.

#10 Je leven ordenen

Het is nogal een breed begrip, maar je leven op orde krijgen zorgt voor meer rust. Als je meer structuur aanbrengt in je leven, dan heb je simpelweg minder dingen om je druk om te maken. Zorg dat je goede afspraken en plannen maakt en kom die ook na.

Hoe kun je goede voornemens volhouden?

25% van de goede voornemens faalt al binnen 2 weken. Hoe zorg jij er nou voor dat je je goede voornemens wel volhoudt en niet na een paar weken al afhaakt? Maak gebruik van onderstaande tips en je zal zien dat het een stuk makkelijker gaat dan afgelopen jaren.

1. Vertel anderen over je voornemen

Andere mensen op de hoogte brengen van je goede voornemen is soms erg lastig, maar zorgt wel voor een goede stok achter de deur. Ze gaan natuurlijk vragen naar de vorderingen en dan is het vervelend als het je nog niet gelukt is om je doel te halen.

Een groot voordeel is dat ze je kunnen steunen bij het behalen van je doelen. Je zal zien dat ze in sommige gevallen zelfs met je mee gaan doen, omdat ze het zelf eigenlijk ook wel een goed voornemen vinden.

2. Wees concreet

Zorg dat je doelen concreet zijn. “Meer sporten in 2019” of “minder drinken” zijn geen concrete doelen. Door het concreet te maken, kan je achteraf makkelijk bepalen of je je doel behaald hebt. Concrete doelen zijn bijvoorbeeld:

  • 2 keer per week naar de sportschool. Op dinsdagochtend en op donderdagavond.
  • Maximaal 3 x per week vlees eten.
  • Elke maand €200 sparen, zodat we in juli op vakantie kunnen met de hele familie.

3. Wees realistisch

Het is niet erg motiverend om doelen te stellen, waarvan je nu al weet dat je ze niet gaat halen. Stel daarom realistische doelen en denk in stappen. 15 kilo afvallen in een half jaar is niet erg realistisch. Stel daarom als doel om bijvoorbeeld elke maand 1 kilo af te vallen. Het behalen van elke tussenstap zal je extra motiveren om door te gaan. Dan komt die 15 kilo uiteindelijk wel in zicht.

Mijn goede voornemens

Tsja, dan moet ik er toch ook zelf aan geloven. Mijn goede voornemens voor 2019. Eigenlijk was ik er wel redelijk snel uit. Dat komt onder andere doordat er wat voornemens doorgeschoven zijn vanuit 2018. Heel slecht natuurlijk haha. Mijn voornemens zijn:

1. Meer krachttraining doen

Ik ben gek op sporten en doe het dan ook regelmatig. In de zomer tennissen en hardlopen en in de winter voornamelijk hardlopen. Wat ik in 2019 anders wil doen, is meer krachttraining om mijn buik en rug sterker te maken. Ik heb een zittend beroep en mede daardoor al jarenlang last van mijn rug. Teveel zitten is niet gezond, dat weet iedereen. Helaas kan ik daar niet zoveel aan veranderen, maar ik verwacht dat het versterken van mijn spieren het probleem grotendeels zou moeten oplossen. Fingers crossed.

2. Leuke dingen plannen

Mijn vriendin en ik hebben allebei een drukke baan. Dat betekent dat we het weekend vaak gebruiken om bij te komen. Als we geen leuke dingen gepland hebben, dan resulteert dat vaak in een lui weekend. Af en toe best lekker, maar meestal balen we ervan dat we uiteindelijk niet veel gedaan hebben. Mijn voornemen is dan ook om meer leuke dingen vooruit te plannen, zodat het geen laatste moment beslissing wordt.

3. Hombrero verder uitbreiden

Eind 2018 ben ik begonnen met Hombrero, omdat ik het leuk vind om te schrijven. In 2019 wil ik regelmatig nieuwe artikelen gaan schrijven en ook mijn social media accounts (Instagram, Facebook en Twitter) meer aandacht geven.

Wat zijn jouw goede voornemens?

Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen stimuleren om ook na te denken over goede voornemens voor het nieuwe jaar. Als je het leuk vindt, kan je jouw voornemens delen in de opmerkingen onder dit bericht. Succes en alvast een mooi en gezond 2019. Cheers!

- Advertentie -