Handelen in crypto: voorkom beginnersfouten

-

- Advertentie -

De aandacht voor het handelen in cryptomunten (cryptocurrencies) was een beetje afgezwakt, maar met de stijgende koersen van Bitcoin neemt die aandacht weer snel toe. Deze aandacht zorgt ook weer voor een hoop nieuwe beleggers. Misschien sta jij wel op het punt om voor het eerst te beleggen in crypto’s. Hoe begin je met handelen in cryptomunten? Hoe voorkom je de veelgemaakte beginnersfouten?

Als je op zoek bent naar advies over welke cryptomunten je het beste kan kopen, dan ben je hier aan het verkeerde adres. Alhoewel, misschien ben je hier dan toch aan het goede adres. Aan andere mensen vragen welke munten je moet kopen, is namelijk een vraag die door veel beginners wordt gesteld. Een logische vraag, maar niet een hele handige vraag. Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst investeerde in crypto, stelde ik die vraag ook. Daarna trapte ik (net als vele anderen) in nog een hele reeks beginnersfouten. En ja, fouten kunnen financiële gevolgen hebben. Het is echt niet alleen maar goud dat er blinkt in cryptoland! Ik wil jou graag behoeden voor deze fouten, zodat je op een leuke en verantwoorde manier kan investeren in Bitcoin, Ethereum, Ripple of andere cryptocurrencies. Daarom hier 8 tips om je een vliegende start te geven als beginnende crypto-investeerder. Print ze uit of leer ze uit je hoofd, want je gaat er profijt van hebben.

1. Doe je eigen onderzoek

Als een wildvreemd iemand op straat tegen je zegt dat je een bepaald aandeel moet kopen, omdat die koers volgende week heel hard gaat stijgen. Wat doe je dan? Direct aandelen kopen? Natuurlijk niet!

Tip numero uno: Doe je eigen onderzoek. In de cryptowereld staat deze term beter bekend als DYOR: Do Your Own Research. Vertrouw nooit blindelings op het advies van mensen die je niet kent, zeker niet op internet. Op internet stikt het van de ‘experts’ die je allemaal advies geven met maar één doel: er zelf beter van worden. In bijna alle gevallen adviseren ze je te investeren in een munt die ze zelf in hun bezit hebben. Door meer vraag te creëren, stijgt de koers en behalen ze meer winst.

Je zou je eigen onderzoek kunnen beginnen met het beantwoorden van onderstaande vragen:

- Advertentie -
  • Is er een Whitepaper en is deze professioneel opgezet?
  • Wat is de toegevoegde waarde van deze munt? Is dit in de praktijk ook toepasbaar?
  • Hoe ziet de verdere ontwikkeling van het project eruit (de roadmap)?
  • Welk team zit er achter de munt? Hebben ze professionele adviseurs?
  • Hoeveel tokens zijn of komen er in omloop?
  • Hoe is het koersverloop de afgelopen periode geweest?

Ja hallo, dat kost een hoop tijd! Dat klopt, je eigen onderzoek doen, kost inderdaad tijd. Toch raad ik je aan om het wel te doen. Het maakt de kans op verkeerde investeringen (en dus het verliezen van je investering) een stuk kleiner.

DYOR betekent trouwens niet dat je helemaal niet van andere mensen kan leren. Zorg er alleen voor dat je leert van de juiste personen. Er zijn een aantal bekende en erkende namen in cryptoland die zeer professioneel en objectief advies geven. Zoek uit wie dat zijn en volg ze op social media.

2. Investeer alleen geld dat je kan missen

De koers van Bitcoin en alle andere altcoins kan alle kanten op gaan, dat heeft het verleden wel bewezen. De fluctuaties zijn vaak veel groter dan bij aandelen. Dit kan natuurlijk zeer gunstig uitpakken, maar ook helemaal verkeerd. Investeer daarom alleen geld dat je echt kan missen.

Heb je voor jezelf een bedrag bepaald dat je wilt investeren? Bedenk dan eens wat de gevolgen zijn als de koersen helemaal instorten en je niks meer terugziet van je investering. Kan je dan nog gewoon je hypotheek of de huur betalen? Kan je volgende maand nog gewoon op vakantie? Beleg verstandig!

3. Bepaal je eigen strategie

Ontwikkel je eigen strategie en laat je niet leiden door emotie of angst. Koop of verkoop nooit in paniek. Helaas is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ik spreek uit eigen ervaring. Je hebt geïnvesteerd in een bepaalde munt en je ziet de koers opeens met 40% dalen. Als je op dat moment geen strategie hebt, dan ga je ongetwijfeld verkeerde beslissingen nemen. Bepaal daarom voordat je gaan investeren wat je strategie is. Stel een realistisch doel, bepaal wat je grenzen zijn en bij welk rendement je over gaat tot verkoop. Een goede strategie gaat je zeker helpen in onvoorspelbare situaties.

4. Laat je investeringen niet op een exchange staan

Exchanges (Binance, Bittrex, Kraken, enz.) zijn nogal eens het mikpunt van hackers. Die proberen grote aantallen crypto’s in handen te krijgen door dit soort handelsplatformen te hacken. Het is dus verstandig om cryptomunten waar je niet dagelijks mee handelt, weg te halen van een exchange en te verhuizen naar een veiligere wallet. Maak hiervoor gebruik van een hardware wallet of een paper wallet.

5. Bescherm je gegevens

Zorg dat jij de enige bent die toegang heeft tot je wallets. Als een vreemde toegang krijgt tot je wallets, dan kan diegene al jouw cryptomunten overboeken naar z’n eigen wallets. Aangezien deze wallets anoniem zijn, is nooit meer te achterhalen waar je munten gebleven zijn. Het is dus heel belangrijk om je accounts goed te beveiligen en je persoonlijke gegevens goed te beschermen.
Hoe? Door minimaal onderstaande veiligheidsmaatregelen te nemen:

  1. Gebruik sterke wachtwoorden: een lang wachtwoord met kleine letters, hoofdletters, cijfers en tekens.
  2. Gebruik nooit één wachtwoord voor meerdere accounts
  3. Geef nooit (maar dan ook nooit!) je wachtwoord, private key of wallet generation seed aan iemand anders.
  4. Maak gebruik van 2FA (2 Factor Authentication) om je accounts te beschermen. Hiermee heb je naast je wachtwoord ook nog een code nodig om in te loggen op je account. Deze code krijg je via je mobiele telefoon. Onder andere Google heeft hier een app voor ontwikkeld, namelijk Google Authenticator.

6. Gebruik copy > paste

Ga je crypto’s overboeken naar een andere wallet, ga dan nooit het adres overtypen. Maak altijd gebruik van copy-paste om het walletadres in te voeren. Als je namelijk een typefout maakt en de munten verstuurd, dan is het bye bye met je cryptomunten. Die zie je niet meer terug.

7. Stuur je munten naar de juiste wallet

Nog zo’n vervelende beginnersfout. Als je gebruik maakt van een exchange, dan heb je direct toegang tot tientallen cryptovaluta. Elke valuta heeft z’n eigen wallet en dus z’n eigen adres. Wil je Bitcoin (BTC) versturen, dan gebruik je je BTC wallet. Wil je Ethereum (ETH) versturen, dan gebruik je je ETH wallet. Logisch, maar een fout is snel gemaakt. Verstuur je per ongeluk je Bitcoins naar de Ethereum wallet, dan ben je deze munten kwijt! Check, check, double check dus altijd of je de juiste wallet gebruikt.

8. Lijkt het te mooi om waar te zijn, dan…..

…..is het te mooi om waar te zijn. Dat geldt eigenlijk voor een hoop dingen in het leven, maar zeker voor crypto’s. De cryptocurrency-industrie is een niet (of nauwelijks) gereguleerde markt en dat trekt helaas ook een hoop oplichters (scammers). Kan je via een onbekende website aan hele goedkope Bitcoins of Litecoins komen? Doe het niet. Krijg je opeens een uitnodiging voor een vage maar zeer lucratieve ICO? Doe het niet.



Hopelijk heb ik je met dit artikel kunnen behoeden van een aantal fouten die ik en andere crypto-traders wel hebben gemaakt. En maak je af en toe een minder handige beslissing, bedenk dan dat je echt niet de enige bent. Leer van je fouten.

Wil je nog meer leren over Bitcoin en andere crypto? Check dan snel de andere leerzame artikelen over crypto, zoals Crypto taal: alle termen en afkortingen en Bitcoin en je belastingaangifte.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog aanvullende vragen, dan beantwoord ik die graag voor je. Gewoon even een reactie plaatsen en ik kom er zo snel mogelijk op terug. Good luck & Happy trading!

- Advertentie -