Altijd handig om een auto tot je beschikking te hebben op je vakantieadres. Je bent niet afhankelijk van het openbaar vervoer of een taxi en kan lekker gaan en staan waar je maar wilt. Helaas hoor je ook regelmatig dat Nederlanders slechte ervaringen hebben met buitenlandse verhuurmaatschappijen. Ze krijgen bij het ophalen van de auto een dure aanvullende verzekering aangesmeerd of er ontstaan allerlei problemen in het geval van schade aan de huurauto. Hoe kies je de juiste verhuurmaatschappij en hoe voorkom je extra kosten achteraf? Lees de handige tips hieronder en ga ook zorgeloos op vakantie.
1. Huurauto zoekcriteria
Voordat je gaat zoeken en vergelijken, is het handig om even kort stil te staan bij wat je precies zoekt. Door deze criteria nu al vast te stellen, kan je straks veel eenvoudiger en sneller zoeken. Bedenk daarom alvast het antwoord op onderstaande vragen:
- Waar en wanneer wil ik de huurauto ophalen?
Vergeet hierbij niet om rekening te houden met je vluchttijden. - Waar en wanneer wil ik de huurauto inleveren?
Wil je de auto misschien inleveren op een andere locatie dan de ophaallocatie (one-way)? - Hoeveel personen moeten er in de huurauto passen?
- Hoeveel bagage moet er in de huurauto passen?
- Ben je in het bezit van een creditcard?
Bij (bijna) alle verhuurmaatschappijen heb je een creditcard nodig om een auto te kunnen huren.
2. Huurauto’s vergelijken
Er zijn ontzettend veel vergelijkingssites voor huurauto’s. Zelf maak ik altijd gebruik van onderstaande websites. Deze websites zijn betrouwbaar, overzichtelijk en vergelijken een groot aantal verhuurmaatschappijen:
Vul in waar en wanneer je de auto wilt ophalen en inleveren en de vergelijkingssite geeft je een overzicht van de beschikbare auto’s. Vervolgens kan je door middel van een filter de zoekresultaten verfijnen. Ben je op zoek naar een klein model? Dan kan je eenvoudig alle grote modellen uitvinken.
Tip! Kies voor de tankregeling: VOL – VOL!
Ik raad je aan om altijd voor de tankregeling VOL – VOL te kiezen. Deze regeling houdt in dat je de auto met een volle tank meekrijgt en met een volle tank weer moet inleveren. (Of met een halfvolle tank meekrijgt en ook weer met een halfvolle tank moet inleveren.) Bij de meeste huurauto vergelijkingssites kan je in de filter aangeven dat je alleen verhuurmaatschappijen wilt vergelijken die van deze regeling gebruik maken.
Pendelbus of balie in de luchthaven?
In de filter kan je ook aangeven waar je de auto wilt ophalen. De grotere verhuurmaatschappijen hebben vaak zowel een locatie op de luchthaven als in de stad. Bij kleinere verhuurmaatschappijen heb je die keuze vaak niet. Wil je huren vanaf de luchthaven, dan is het belangrijk om te kijken of de verhuurder een balie in de luchthaven heeft of dat je met een pendelbus naar de verhuurlocatie wordt gebracht. De laatste optie kost je meer tijd, maar is vaak iets goedkoper.
Tip! Geen tijd en/of zin om te vergelijken? Kies voor Sunny Cars!
Het vergelijken van huurauto’s kan best wat tijd in beslag nemen. Bovendien ontstaat bij sommige mensen nog wel eens de twijfel of alle mogelijke schade wel gedekt wordt door de verzekering. Oplossing? Kies voor Sunny Cars! Waarom Sunny Cars?
- Je huurt All-Inclusive. Dat betekent dat je een auto huurt inclusief een verzekering met volledige dekking. In geval van schade worden dus alle kosten vergoed en heb je geen eigen risico.
- Ze zijn aangesloten bij de ANVR. Als je een auto huurt via een ANVR-lid, dan ben je verzekerd van een heldere all-in prijs, goede verzekeringen inclusief een aansprakelijkheidsverzekering, eerlijke voorwaarden en klachtenafhandeling via een geschillencommissie.
- Ze zijn aangesloten bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). Dat betekent dat vooruitbetaalde reisgelden bij eventuele financiële problemen of faillissement van de organisatie veilig worden gesteld. De geboekte autohuur wordt in dat geval door SGR vergoed.
3. Huurauto boeken
Heb je een mooie huurauto gevonden voor een goede prijs? Mooi, dan wil je nu natuurlijk zo snel mogelijk gaan boeken. Voordat je dat doet, bedenk dan eerst nog even of onderstaande opties op jou van toepassing zijn. Deze opties kunnen namelijk tot extra kosten leiden tijdens het boekingsproces:
- Mag je bij de verhuurmaatschappij een ongelimiteerd aantal kilometers rijden met de huurauto?
Bij enkele verhuurmaatschappijen mag je maar een beperkt aantal kilometers rijden. Voor extra kilometers moet je bijbetalen. - Zijn er meerdere personen die willen of moeten kunnen rijden?
Vaak is één chauffeur standaard en betaal je voor elke extra chauffeur. - Wat is de leeftijd van de chauffeur(s)?
Bij de meeste verhuurmaatschappijen is er een onder- en bovengrens qua leeftijd voor het huren van een auto. Val je buiten deze grenzen dan zijn er mogelijk extra kosten aan verbonden. - Wil ik met de huurauto een landsgrens passeren?
Bij de meeste verhuurmaatschappijen gelden er extra voorwaarden als je met de huurauto een landsgrens wilt passeren. - Is er sprake van een eigen risico?
Tijdens het boeken krijg je de mogelijkheid om een extra verzekering af te sluiten en dit eigen risico af te kopen.
Voordat ik definitief tot betaling over ga, neem ik nog even de tijd om het huurcontract goed door te lezen en te bepalen wat er precies verzekerd is en of er sprake is van een eigen risico. Alles duidelijk? Dan is het nu echt tijd om te gaan boeken!
4. Huurauto ophalen
- Print je huurovereenkomst en alle documenten van de verzekering(en) uit en neem die mee naar de balie. In het buitenland proberen ze je nog wel eens een dure aanvullende verzekering aan te smeren. Laat je papieren zien en geef aan dat je dit al geregeld hebt.
- Loop een rondje om de auto heen en laat alle schades noteren op het huurcontract. Maak eventueel foto’s of filmpjes van al bestaande schade.
- Als ze vragen om een borg, dan is dat iets anders dan het eigen risico. Een borg is meestal een reservering op je creditcard. Dit geeft ze de garantie dat ze de kosten van het eigen risico, in geval van schade, op je kunnen verhalen. Indien je verzekerd bent, krijg je dit bedrag later via de verzekering weer terug.
5. Schade tijdens de huurperiode
Heb je tijdens je vakantie schade opgelopen aan je huurauto? Heel vervelend, maar gebeurd is gebeurd. Laat vooral de rest van je vakantie er niet door verpesten. Schakel indien nodig de hulpdiensten in en meld de schade altijd bij de verhuurmaatschappij.
6. Huurauto inleveren
De vakantie zit er bijna op en het is tijd om je huurauto weer in te leveren. Moet je nog tanken? De tankstations dichtbij de luchthaven zijn vaak duurder dan ergens anders. Lever de auto in en vraag om een bewijs. Op dit bewijs kan de verhuurmaatschappij aangeven dat je de auto afgetankt en zonder schade hebt ingeleverd. Zelf maak ik bij twijfel altijd wat foto’s en filmpjes van de auto, zodat er later geen discussie kan ontstaan over schade die na het inleveren is ontstaan.
7. Overige tips
Hierbij nog een aantal aanvullende tips om straks helemaal onbezorgd op pad te kunnen gaan met je huurauto:
- Kinderzitje nodig? Boek deze altijd vooraf. Ga je dit pas regelen op plaats van bestemming, dan loop je het risico dat ze niet meer beschikbaar zijn.
- Navigatiesysteem nodig? Het huren van bijvoorbeeld een TOMTOM is via een verhuurmaatschappij meestal erg duur. Kies in plaats van een navigatiesysteem gewoon voor een app op je telefoon zoals Google Maps of HERE. Door de kaarten offline op te slaan, verbruik je ook geen data in het buitenland.
- Voor sommige landen heb je een Internationaal rijbewijs nodig. Check dit zelf even bij de ANWB.
- Welk voertuig mag je besturen met jouw rijbewijs? Het kan het zijn dat je met een Nederlands rijbewijs bepaalde voertuigen in het buitenland niet mag besturen.