Handige WhatsApp tips die je niet wilt missen

-

- Advertentie -

Met 1,5 miljard actieve gebruikers is WhatsApp de populairste berichten app ter wereld. De gemiddelde gebruiker checkt zijn WhatsApp meer dan 23 keer per dag. Val jij daar ook onder? Ik in ieder geval wel. Ondanks dat heel veel mensen de app elke dag gebruiken, is niet iedereen op de hoogte van alle handige functionaliteiten die WhatsApp heeft. Hieronder heb ik 14 super handige tips voor je op een rijtje gezet, zodat je nog meer uit je WhatsApp kan halen.

1. Tekst bewerken

Wil je je berichten in WhatsApp een beetje pimpen? Dat kan heel eenvoudig door tekstbewerking te gebruiken. Hoe? Zet de tekst die je wilt opmaken tussen bepaalde symbolen. Wil je bijvoorbeeld het woord ‘gefeliciteerd’ dikgedrukt weergeven, type dan *gefeliciteerd*. Je hebt de volgende opmaak mogelijkheden:

*zet je tekst tussen sterretjes (asterisks) voor dikgedrukt*
_zet je tekst tussen liggende streepjes (underscores) voor cursief_
~zet je tekst tussen tildes voor doorgestreepte tekst~

Daarnaast kan je nog een geheim lettertype oproepen door je tekst aan beide kanten tussen drie ` ` ` (accent grave) te zetten. In iOS vind je die door de apostrof-toets lang ingedrukt te houden, bij Android vind je de accent grave op het toetsenbord.

2. Een verzendlijst maken

Wil je een bepaald bericht naar meerdere personen sturen, maar heb je niet direct de behoefte aan een groepsgesprek? Bijvoorbeeld als je een nieuw telefoonnummer wilt doorgeven aan je contacten. Dan kan je gebruik maken van een verzendlijst. Je stuurt dan één bericht naar meerdere ontvangers zonder daar een groep voor aan te maken. Reageert één van de ontvangers, dan gaat dat bericht alleen naar jou.

- Advertentie -

Iphone:
In het scherm met al je chatberichten vind je links bovenaan de optie ‘Verzendlijsten’. Maak een nieuwe verzendlijst aan en selecteer de contactpersonen die in je verzendlijst moeten komen.

Android:
In het scherm met al je chatberichten klik je rechts bovenaan op ‘Menu’ (de drie bolletjes) en kiest daar voor ‘Nieuwe verzendlijst’. Selecteer vervolgens de contactpersonen die je in je verzendlijst wilt hebben.

3. Gebruik WhatsApp op je computer

Iedereen gebruikt WhatsApp op zijn mobiel, maar wist je dat je ook gewoon kan WhatsAppen vanaf een computer? Dat kan in sommige gevallen best handig zijn. Bijvoorbeeld als je aan het werk bent en je niet elke 5 minuten naar je mobiel kan grijpen. De baas moet tenslotte toch denken dat je hard aan het werk bent. Gebruik op dat soort momenten gewoon WhatsApp vanaf je pc of laptop. Heel eenvoudig te gebruiken zonder software te installeren. Volg onderstaande stappen en je bent klaar om te gaan:

  1. Open op je pc of laptop een browser en ga naar https://web.whatsapp.com/. Er verschijnt direct een QR-code in beeld.
  2. Open WhatsApp op je telefoon.
  3. Tik op Instellingen (Iphone) of op Menu (drie stipjes, Android) en selecteer WhatsApp Web.
  4. Richt je telefoon op het scherm en scan de QR-code.

4. Bellen en videobellen met WhatsApp

Naast het versturen van tekstberichten kan je WhatsApp ook heel goed gebruiken om mee te bellen of zelfs te videobellen. Ik maak hier zelf veel gebruik van als ik in het buitenland ben en geen gebruik kan maken van mijn mobiele netwerk. Bellen via roaming is ontzettend duur. Met een beetje knappe wifi-verbinding bel en videobel je met WhatsApp heel makkelijk gratis naar huis.

Hoe bel je via WhatsApp?

Whatsapp gesprekken scherm

Voor zowel iOS als Android heb je in WhatsApp een apart tabblad met ‘Gesprekken’. Op dat tabblad vind je een telefoonhoorn met een + erbij. Klik daarop en je kan een contact selecteren waarmee je wilt bellen. Achter elke contactpersoon staat het icoontje van een telefoonhoorn (voor gewoon bellen) en een camera (voor videobellen).

Er is nog een andere manier om een gesprek te starten via WhatsApp. In elk chatgesprek vind je rechts bovenaan ook de icoontjes van de telefoonhoorn en camera om een gesprek mee te starten.

Hoeveel data kost bellen via WhatsApp?

Een minuut bellen via WhatsApp kost ongeveer 250 kB aan data. Vier minuten bellen kost je dus ongeveer 1 MB aan data. Ben je verbonden met een wifi-netwerk dan is het dataverbruik niet zo interessant. Maak je gebruik van je mobiele netwerk (van je databundel) dan uiteraard wel. Heb je een databundel van 1 GB per maand, dan kan je dus 4000 minuten bellen. Knappe jongen die daar overheen gaat. Dat lijkt me meer iets voor vrouwen ;-).

Let op: videobellen via WhatsApp, waarbij naast geluiden dus ook beelden verstuurd worden over het netwerk, verbruikt meer data dan gewoon bellen.

Bellen met meerdere personen via WhatsApp

Wat nog niet veel mensen weten: je kan via WhatsApp een telefoon- of videogesprek voeren met meerdere personen. Erg handig! Om een groepsgesprek te starten, bel je de eerste persoon op de manier die ik hierboven al beschreven heb (via het icoontje van de telefoonhoorn of de camera). Zodra je verbinding hebt, vind je boven in het scherm het icoontje van een poppetje met een + erbij. Klik hierop om een tweede contactpersoon toe te voegen aan het gesprek. Je kan met maximaal vier personen een groepsgesprek voeren. Dit geldt voor zowel bellen als videobellen.

5. Je bericht dicteren

Whatsapp microfoon dicteren

Waarom zou je alles zelf gaan typen als WhatsApp het voor je kan doen? Een handige functie die volgens mij nog veel te weinig gebruikt wordt. Spreek het bericht in dat je wilt versturen en WhatsApp zet het voor je om in tekst.

Hoe? Klik in het tekstvak waar je normaal gesproken je bericht gaat typen. Het toetsenbord verschijnt. Op het toetsenbord vind je het icoontje van een microfoon. iOS gebruikers vinden dit icoontje links naast de spatie. Android gebruikers vinden dit icoontje rechts bovenaan het toetsenbord. Klik op dit microfoontje en je kan je tekst inspreken en dit wordt automatisch omgezet in een tekstbericht.

Let er even op dat je het microfoontje op het toetsenbord aanklikt. Op zowel iOS als Android telefoons vind je standaard naast het tekstvak een ander microfoon icoontje. Dit microfoontje is bedoeld voor het versturen van audioberichten (zie tip 6) en dus niet voor het dicteren van je berichten.

6. Spraakberichten versturen

Je kan je bericht dus citeren en dan zet WhatsApp het om in tekst (zie tip 5), maar je kan ook gewoon je ingesproken bericht versturen. De ontvanger krijgt dan in zijn WhatsApp een audiobericht in plaats van een tekstbericht. Toch een stukje persoonlijker. Houdt er wel even rekening mee dat als de ontvanger je bericht afluistert, andere mensen dit mogelijk ook kunnen horen.

Op zowel iOS als Android telefoons vind je naast het tekstvak waar je je bericht intypt een microfoon icoontje. Klik op dit icoontje en houd het ingedrukt. Je kan nu je bericht inspreken. Laat het icoontje weer los en je audiobericht wordt verstuurd.

7. Verstuurde berichten verwijderen in WhatsApp

Een berichtje naar de verkeerde appgroep gestuurd? Toch spijt van het berichtje dat je na een avondje stappen stuurde? Geen nood, want je kan je verstuurde berichten gewoon nog verwijderen.

Met iOS (Iphone dus):
Houd het bericht dat je wilt verwijderen ingedrukt en er verschijnt vanzelf een menu. Kies in dit menu voor ‘verwijder’. Klik daarna op het prullenbakje linksonder en kies daarna voor ‘Verwijder voor iedereen’ of ‘Verwijder voor mezelf’.

Met Android:
Houd het bericht dat je wilt verwijderen ingedrukt en er verschijnt vanzelf een menu bovenin je scherm. Klik in dit menu op het prullenbakje en kies daarna voor ‘Verwijder voor iedereen’ of ‘Verwijder voor mezelf’.

Kies je voor ‘Verwijder voor iedereen’, dan word je bericht compleet verwijderd. Ontvangers zien nog wel de opmerking ‘Dit bericht is verwijderd’, maar kunnen je originele bericht niet meer zien.

Let er wel even op dat er een tijdslimiet zit aan het verwijderen van berichten. Vraag me niet waarom, maar je kan berichten tot 4096 seconden na het plaatsen nog verwijderen. Dat is dus 1 uur, 8 minuten en 16 seconden om precies te zijn. Daarna zal je moeten leven met de consequenties.

8. Een contact delen

Via WhatsApp deel je heel eenvoudig iemands contactgegevens. Naast het tekstveld staat een + (iOS) of een paperclip (Android). Als je daarop klikt, vind je daar de mogelijkheid om een contact te delen.

9. Belangrijke berichten markeren

Soms krijg je een bericht waarvan je weet dat die later nog van pas kan komen. Een adres van iemand of een bericht waar je later nog op wilt reageren. Je kan deze berichten natuurlijk via de zoekfunctie binnen WhatsApp proberen terug te vinden, maar het is nog veel eenvoudiger om dit soort berichten te markeren. Gemarkeerde berichten zijn namelijk veel makkelijker terug te vinden.

Met iOS:
Houd het bericht dat je wilt verwijderen ingedrukt en er verschijnt vanzelf een menu. Kies in dit menu voor ‘Met ster markeren’. Je ziet nu naast je bericht een sterretje staan. Alle gemarkeerde berichten kan je terugvinden onder: Instellingen > Berichten met ster.

Whatsapp gemarkeerd bericht

Met Android:
Houd het bericht dat je wilt verwijderen ingedrukt en er verschijnt vanzelf een menu bovenin je scherm. Klik in dit menu op de ‘ster’ en je bericht is gemarkeerd. Je ziet nu naast je bericht een sterretje staan. Alle gemarkeerde berichten kan je terugvinden onder: Instellingen > Berichten met ster.

10. Wie heeft mijn bericht in de groepsapp al gelezen?

Als je een bericht in een groepsapp stuurt, dan kan het handig zijn om te weten wie je bericht al gelezen heeft. Je krijgt namelijk pas een blauw vinkje op het moment dat iedereen in de groepsapp je bericht gelezen heeft.

Met iOS:
Swipe het verstuurde bericht naar links en je ziet direct wie op welk moment jouw bericht gelezen heeft. Je kan ook het verstuurde bericht ingedrukt houden, in het menu dat verschijnt op ‘meer’ klikken en dan kiezen voor ‘Info’.

Met Android:
Houd het verstuurde bericht ingedrukt. Boven in beeld verschijnt de menubalk en kies dan voor ‘meer’ (de drie stipjes) en klik op ‘Info. Daar zie je exact wie uit de groepsapp op welk moment jouw bericht gelezen heeft.

11. Een groepsapp tijdelijk op stil

Whatsapp stil dempen

In sommige WhatsApp-groepen vliegen de berichten je om de oren. Soms zit je er helemaal niet op te wachten om de hele tijd gestoord te worden. Zet de groep dan gewoon even op stil. Je krijgt dan tijdelijk geen meldingen (en geluiden) van berichten die in de groep geplaatst worden. No worries, je krijg alle berichten gewoon binnen en kan ze dan eens rustig doornemen als het jou uitkomt. Hoe doe je dit?

iOS:
Open de groepschat en klik bovenin het scherm op de naam van de groep. Je komt nu in ‘Groepsinformatie’. Klik op ‘Stil’ en kies hoe lang je de meldingen van deze groep wilt dempen. Je kan kiezen tussen 8 uur, 1 week of 1 jaar.

Android:
Op je Android telefoon heb je twee manieren om de meldingen en geluiden van een groepsapp te dempen:

  1. Houd de groepschat in de chatlijst ingedrukt. Bovenin het scherm verschijnt een menubalk. Klik in dit menu op het icoontje van een luidspreker met een streep erdoorheen en geef aan hoe lang je de meldingen van deze groep wilt dempen. Je kan kiezen tussen 8 uur, 1 week of 1 jaar.
  2. Open de groepschat en klik rechtsboven in het menu (drie bolletjes) en kies voor ‘meldingen dempen’. Je kan de groepsmeldingen dempen voor 8 uur, 1 week of 1 jaar.

Vind je een groepsapp op stil zetten een iets te grote stap, kijk dan even bij onderstaande tip (nummer 12). Je kan er namelijk ook voor kiezen om elke groepsapp een ander meldingsgeluid (ringtone) te geven, zodat je weet in welke groep een bericht geplaatst wordt zonder je telefoon te hoeven pakken.

12. Meldingsgeluid per chat instellen

Niet elke chat is even belangrijk of interessant voor je. Als je voor elk bericht dat binnenkomt hetzelfde meldingsgeluid hebt ingesteld, moet je dus altijd je telefoon pakken om te zien van wie het bericht is. Heel onhandig als je het mij vraagt. Het is daarom super handig dat je voor elk contactpersoon of elke groep een ander meldingsgeluid kan instellen. Zo kan je aan het geluid al horen of het de moeite waard is om meteen te kijken of dat het wel even kan wachten.

Voor iOS en Android:
Open de chat waarvoor je een ander meldingsgeluid wilt instellen. Dit kan dus een contactpersoon of een groep zijn. Klik bovenin het scherm op de naam van deze persoon of op de groepsnaam. Je komt nu in het scherm ‘Contactinformatie’ (of ‘Groepsinformatie’). Klik op ‘Aangepaste meldingen’ en kies het gewenste meldingsgeluid.

13. Je (live) locatie delen via WhatsApp

Whatsapp locatie delen

In plaats van iemand uit te leggen waar je bent of een adres op te zoeken, kan je in WhatsApp heel eenvoudig je locatie delen. Naast het tekstveld staat een + (iOS) of een paperclip (Android). Als je daarop klikt, vind je daar de mogelijkheid om je locatie te delen. Je hebt vervolgens 2 opties:

Deel je huidige locatie via WhatsApp

Kies voor ‘Deel je huidige locatie’ als je door wilt geven waar je op dit moment bent. Het gaat in dit geval om een vaste locatie. De ontvanger krijgt de locatie door en kan dit heel eenvoudig overnemen in bijvoorbeeld Google Maps voor de route.

Deel je live locatie via WhatsApp

Als je kiest voor het delen van je live locatie, dan kan de ontvanger je locatie volgen, ook als je in beweging bent. Super handig voor als je niet op een vaste plek bent, maar bijvoorbeeld in de auto zit. Je hebt de keuze om je live locatie te delen voor 15 minuten, 1 uur of 8 uur. Mocht je eerder willen stoppen met het delen van je locatie, dan vind je onder het verstuurde bericht de optie ‘Stoppen met delen’. Je live locatie wordt dan niet meer doorgegeven aan de ontvanger.

14. Je belangrijkste contacten bovenaan

Wil je snel even een appje sturen, moet je eerst weer door je contactenlijst om de juiste persoon te vinden. Heel onhandig. Gelukkig is daar een oplossing voor. Je kan namelijk de belangrijkste chats/personen vastzetten.

Met iOS:
Swipe de chat die je vast wilt zetten naar rechts en kies voor de optie ‘Maak vast’. Voilà, deze chat verschijnt altijd bovenaan je lijst met chatberichten.

Met Android:
Houd de chat die je vast wilt zetten ingedrukt. Bovenaan je scherm verschijnt een menubalk. In dit menu kies je voor het punaise-icoontje. Deze chat verschijnt vanaf nu altijd bovenaan in je lijst met chatberichten.


Hopelijk heb je wat aan bovenstaande tips. Heb je nog vragen of weet je nog een hele handige tip die niet in de lijst staat? Laat het weten in een reactie onder dit bericht. Thanks!

- Advertentie -