Is jouw wachtwoord ooit gestolen? Doe de check!

-

- Advertentie -

Overal hetzelfde wachtwoord gebruiken. Het liefst ook nog een redelijk eenvoudig wachtwoord wat makkelijk te onthouden is. Herkenbaar? Je bent echt niet de enige die dat doet, maar je neemt er wel een risico mee. Als hackers namelijk ergens je wachtwoord weten te achterhalen of stelen, dan hebben ze ook direct toegang tot al je persoonlijke gegevens op andere websites.

Internet staat vol met grote collecties e-mailadressen en wachtwoorden die gestolen of gelekt zijn. Deze collecties of databases worden via internet verhandeld. Hackers of oplichters zijn bereid om te betalen voor deze gevoelige persoonlijke informatie van duizenden of soms wel miljoenen mensen. Helaas is er ook een grote kans dat jouw gegevens daar bijzitten.

Is mijn wachtwoord ooit gestolen?

Op de website Have I Been Pwned kun je heel eenvoudig checken of jouw wachtwoord ooit gestolen of gelekt is. Vul je e-mailadres in en hoop op een groen scherm. Dat wil namelijk zeggen dat je wachtwoord niet gestolen is. Althans, niet voor zover bekend is. Krijg je een rood scherm, dan zijn je gegevens ooit één of meerdere keren gestolen. Je krijgt te zien waar en wanneer jouw gegevens zijn gelekt. Je kunt je ook aanmelden, zodat je automatisch bericht krijgt als je e-mailadres in een datalek voorkomt.

Mijn gegevens zijn gelekt. Wat nu?

Verander om te beginnen het wachtwoord van de website waar het datalek heeft plaatsgevonden. Geeft Have I Been Pwned aan dat je gegevens zijn gestolen bij bijvoorbeeld LinkedIn, pas dan in ieder geval daar direct je wachtwoord aan. Gebruik je hetzelfde wachtwoord ook op andere websites en bij andere accounts, dan is het zeer verstandig om ook daar gelijk de wachtwoorden aan te passen.

Kan ik voorkomen dat mijn gegevens worden gestolen?

Nee, dat kun je niet. Tenzij je bereidt bent om je computer weg te doen en je nooit meer op het wereldwijde web te begeven. Een niet heel realistische oplossing, toch? Accepteer dus maar gewoon dat er altijd een kans bestaat dat je gegevens kunnen lekken. Je bent namelijk afhankelijke van de partijen waar jij je persoonlijke gegevens hebt ingevuld. Als die er een slechte beveiliging op na houden, dan blijft de kans bestaan dat je persoonlijke gegevens gestolen zullen worden. Je kunt er uiteraard wel voor zorgen dat de kans heel klein wordt en dat een lek beperkt blijft tot die ene website. Dit doe je door ten eerste goed na te denken waar je allemaal je persoonlijke gegevens achterlaat en ten tweede door voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken.

- Advertentie -