Bier Battle: KOMPAAN Vrijbuiter vs Bloedbroeder

-

- Advertentie -

In de Bier Battle nemen 2 bieren het tegen elkaar op. Dit kunnen 2 bieren zijn van dezelfde brouwer, maar bijvoorbeeld ook 2 witbiertjes van verschillende brouwers. Het bier wordt beoordeeld op geur, kleur en smaak. De eenkoppige jury proeft, overlegt en komt uiteindelijk met een unaniem oordeel 😉

Deze Bier Battle gaat tussen:

KOMPAAN NÂș45 Vrijbuiter & KOMPAAN NÂș39 Bloedbroeder

Kompaan is een brouwerij uit Den Haag die medio 2012 is gestart door Jasper Langbroek en Jeroen Ditmarsch. Hun avontuur begon met het brouwen van Kompaan NÂș20 Bondgenoot. Door het succes werd het assortiment in de jaren erna uitgebreid met onder andere Kompaan 070 Kameraad, Kompaan NÂș45 Vrijbuiter, Kompaan NÂș58 Handlanger en de Kompaan NÂș39 Bloedbroeder. Daarnaast hebben ze hun eigen Beer Bar (Binckhorsthaven, Den Haag) en organiseren ze verschillende bierfestivals. Kompaan bier is verkrijgbaar bij alle grote supermarktketens, maar ook bij Gall&Gall en Beerwulf.com.

Pas op! Leerzaam:
De kleur van een bier wordt uitgedrukt in EBC-waarden. Naar mate het bier donkerder is heeft het een hogere EBC-waarde. Zo heeft Heineken een EBC-waarde van 7 en krijgt Guinness een waarde van 130. EBC staat voor European Brewery Convention.

Kompaan NÂș45 Vrijbuiter

Kompaan NÂș45 Vrijbuiter
Kompaan NÂș45 Vrijbuiter

Vrijbuiter bier bevat 7,1% alcohol. Deze double porter is een donker bovengistend bier gebrouwen met 6 soorten mout en 3 soorten hop.

Bij het inschenken valt dan ook gelijk op hoe donker het bier is (EBC-waarde 200). Er zit een goede stevige schuimkraag op (crĂšmekleurig). De smaak is bitterzoet: eerst proef je duidelijk het zoete van karamel gevolgd door een meer bittere smaak.

- Advertentie -

Het is een stevig biertje en is dan ook zeker niet voor de beginnende bierdrinker of voor een avondje doordrinken. Goed te combineren met gebraden of gegrild vlees.

De Vrijbuiter is de winnaar van een zilveren Award tijdens de Dutch Beer Challenge 2017 in de categorie Stout/Porter.

Kompaan NÂș39 Bloedbroeder

Kompaan Bloedbroeder
Kompaan NÂș39 Bloedbroeder

Met 9,1% alcohol is Bloedbroeder een zware jongen. Het is een Imperial Stout gebrouwen met 5 soorten mout en 3 soorten hop. Bovendien wordt er tijdens het brouwproces Ruby port aan het bier toegevoegd.

Bloedbroeder is nog een stuk donkerder dan Vrijbuiter en gaat bijna richting zwart. Het heeft dan ook een EBC-waarde van maar liefst 370! Ook hier krijg je een goede stevige crĂšmekleurige schuimkraag op het bier. Je proeft een vleugje port en daarna een stevige bittere afdronk.

Lekker om te drinken bij gegrilde steak of oude kaas.

Kompaan Bloedbroerder heeft een Gouden Medaille gewonnen in de categorie Russian Imperial Stout op de Barcelona Beer Challenge en is ook met goud beloond op de Dutch Beer Challenge 2017.

Pas op! Leerzaam:
De bitterheid van een bier wordt uitgedrukt in EBU-waarden. Naar mate het bier bitterder is, heeft het een hogere EBU-waarde. EBU staat voor European Bitterness Unit.

De Uitslag

Wat mij betreft is Vrijbuiter de winnaar van deze Bier Battle. De zoete smaak van karamel heeft mijn voorkeur boven de port smaak die Bloedbroeder heeft.

De Vrijbuiter en Bloedbroeder zijn beide redelijk zwaar en hebben een stevige bittere afdronk. Hierdoor vallen ze niet onder mijn favoriete bieren. Dat is uiteraard erg persoonlijk. Wat vind jij van de Kompaan Vrijbuiter en/of Kompaan Bloedbroeder? Laat het mij en de andere lezers weten via een reactie onder dit bericht. Altijd leuk om andere meningen te horen!

- Advertentie -