Dat we met z’n allen teveel plastic gebruiken, is inmiddels wel duidelijk. Plastic scheiden van het gewone afval is een eerste stap. Maar hoe mooi zou het zijn als we helemaal geen plastic meer zouden gebruiken. LOOP is misschien wel de eerste stap in de goede richting.
Begrijp me niet verkeerd, hier spreekt niet de milieu-activist. Ik gebruik zelf namelijk ook veel plastic. Daar was ik me eigenlijk niet zo bewust van, totdat we een paar jaar geleden begonnen met het scheiden van plastic. We zijn maar met z’n tweeën, maar aan het einde van de week staat er toch een volle zak met plastic afval. Als je erop gaat letten, dan zal je zien dat bijna alles wat je in de supermarkt koopt in minimaal één laag plastic verpakt is.
Toen ik op internet over LOOP las, was ik wel meteen enthousiast. Het is niet eens een heel revolutionair idee, maar eerder versie 2.0 van de melkboer. Hieronder lees je precies wat LOOP is en hoe het werkt, maar in het kort komt het hier op neer: LOOP stelt consumenten in staat om verpakkingsvrij boodschappen te doen. Je krijgt je boodschappen in herbruikbare verpakkingen en daardoor kunnen alle eenmalige verpakkingen, zoals plastic en karton, in de ban.

Klinkt vooruitstrevend toch? Tegelijkertijd roept het LOOP-idee allerlei vragen op, maar dat is helemaal niet erg. Het idee is nog lang niet perfect, maar het is een begin.
Wat is LOOP?
In januari werd in Davos (Zwitserland) weer het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) gehouden. Tom Szaky eigenaar van TerraCycle, een zeer innovatief recyclingbedrijf, heeft daar zijn nieuwe project LOOP gelanceerd.
LOOP is een initiatief waarbij, in samenwerking met allerlei multinationals en retailers, een verpakkingsvrije supermarkt wordt opgezet. Deze online supermarkt gaat alle producten in hervulbare verpakkingen aanbieden en bij jou thuis bezorgen.

Hoe werkt LOOP?
Het systeem van LOOP zit als volgt in elkaar:
- SHOP: als consument ga je naar de website van Loop (of naar een van de aangesloten retailers) om daar je boodschappen te doen. Je vindt er al je vertrouwde merken maar dan in een duurzame herbruikbare verpakking.
- RECEIVE: de door jou bestelde producten worden thuis afgeleverd in een hiervoor speciaal ontworpen LOOP-tas (LOOP-tote). Deze herbruikbare LOOP-tas vervangt hiermee al het eenmalige verpakkingsmateriaal zoals bijvoorbeeld kartonnen dozen.
- ENJOY: je kan zoals gebruikelijk genieten van de producten die je in huis gehaald hebt, maar nu met de fijne gedachte dat je helemaal niks aan verpakkingsmateriaal hoeft weg te gooien.
- WE PICK-UP: Heb je het product gebruikt? Dan kan je de lege herbruikbare verpakking zonder schoon te maken terugzetten in de LOOP-tas. De tas wordt door de vervoerder weer bij je thuis opgehaald.
- WE CLEAN: LOOP geeft aan dat ze een reinigingstechniek hebben ontwikkeld, waardoor ze alle herbruikbare verpakkingen weer helemaal schoon kunnen krijgen. Alle hervulbare verpakkingen kunnen dus veilig hergebruikt worden.
- WE REFILL, RECYCLE OR REUSE: Heb je producten opnieuw besteld, dan hervult LOOP de verpakkingen en brengt ze weer keurig bij jou thuis. Sommige producten hebben geen hervulbare verpakkingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: luiers, scheermesjes en onderdelen van tandenborstels. Deze producten worden indien mogelijk hersteld voor hergebruik en anders gerecycled.

Welke bedrijven hebben zich aangesloten bij LOOP?
Het rijtje bedrijven dat zich heeft aangesloten bij LOOP is indrukwekkend. Een zeer groot aantal multinationals heeft aangegeven interesse te hebben in een samenwerking. Dat is een behoorlijk grote stap in de goede richting als je het mij vraagt. Wie zijn dat dan?
Unilever – PepsiCo – The Body Shop – Coca-Cola – Danone – Jacobs Douwe Egberts – Carrefour (retailer) – Tesco (retailer) – UPS (vervoerder) – en vele anderen

Komt LOOP ook naar Nederland?
Vanaf het voorjaar van 2019 gaat LOOP getest worden in het noordoosten van de Verenigde Staten en in Frankrijk. Andere landen volgen dan mogelijk al in de loop van 2019 en 2020. Of Nederland daarbij zit, is helaas nog niet bekend.
Kent LOOP dan alleen maar voordelen?
Nee, natuurlijk niet. Zoals ik eerder al aangaf, roept het ook allerlei vragen op. Ik denk dan bijvoorbeeld aan:
- Heeft deze nieuwe methode invloed op de prijs van de artikelen? En zijn consumenten bereid daar meer voor te betalen?
- Hoe milieuvriendelijk is het reinigingsproces van de herbruikbare verpakkingen?
- Waarom moeten de boodschappen bij iedereen langsgebracht worden? Als we toch zo milieubewust bezig zijn, is het misschien niet verstandig om alles rond te gaan brengen.
- Geeft dit niet teveel macht aan de grote multinationals en grote retailers? Wat betekent dit voor de lokale middenstand, zoals de kleinere supermarkten bij ons in de buurt?
Wil je op de hoogte gehouden worden over LOOP of andere goede initiatieven? Volg me dan op social media:
Instagram: https://www.instagram.com/hombrero.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/hombrero.nl/
Foto’s: LOOP