Leuke dingen om te doen in Medellin – Colombia

-

- Advertentie -

Medellin is een populaire bestemming en dat is zeer terecht: het is een levendige en zeer creatieve stad. Toch is dit niet altijd zo geweest. Nog niet zo heel lang geleden heersten de drugskartels en was het er simpelweg niet veilig. Gelukkig heeft Medellin deze zware tijd achter zich gelaten en kunnen wij ook genieten van alles wat deze stad te bieden heeft.

1. Doe een graffiti tour door Comuna 13

Vroeger de gevaarlijkste wijk van Medellin, nu de meest kleurrijke. Comuna 13 heeft een enorme transformatie ondergaan. De hele wijk ademt street-art. Overal zie je kleurrijke graffiti kunstwerken, straatartiesten en kleine kunstgalerijtjes.

Comuna 13 is geen off the beaten track bestemming. Sterker nog, het is inmiddels een van de populairste uitstapjes in Medellin. Toch wil je deze unieke ervaring niet missen. Er zijn verschillende aanbieders die walking tours of graffiti tours organiseren. Wij boekten onze tour bij Comuna 13 Tours en waren daar zeer tevreden over. Een gids die goed Engels kon, gevoel voor humor had en de tijd nam om al je vragen te beantwoorden. Je kan via hun website boeken of via TripAdvisor. Of je ’s ochtends gewoon melden bij het verzamelpunt, doen ze ook niet moeilijk over.

Medellin Comuna 13 graffiti tour

2. Bezoek een voetbalwedstrijd in Medellin

Ook eens de Zuid-Amerikaanse voetbalsfeer proeven? Ga dan naar een voetbalwedstrijd van Atlético Nacional of Independiente Medellin, de twee grote prof clubs uit Medellin. Voor de thuiswedstrijden maken beide clubs gebruik van het stadion Estadio Atanasio Girardot, dat plaats biedt aan zo’n 53.000 toeschouwers.

O ja, ga je naar een wedstrijd van Atlético Nacional trek dan bij voorkeur iets groens aan. Of koop voor een prikkie een wedstrijdtenue bij een stalletje in de buurt van het stadion. Bezoek je een wedstrijd van Independiente Medellin dan is rood de kleur.

- Advertentie -

3. Bezoek Guatapé & El Peñol

Even aan de hectiek van de stad ontsnappen? Maak een dagtripje naar Guatapé. Dit pittoreske dorpje roepen we hierbij uit tot kleurrijkste dorpje van Colombia. De kleine straatjes, kleurrijke huizen en gezellige pleintjes zorgen voor een relaxte sfeer.

Je kan ook overnachten in Guatapé. Wat ons betreft niet nodig, omdat je het stadje na een dagje wel hebt gezien. Enige voordeel is dat je er dan ’s ochtends in alle rust kan rondlopen, omdat de meeste toeristen het als uitstapje vanuit Medellin doen.

Guatapé Colombia
Kleurrijk huis in Guatapé.

Guatapé leuke dingen Medellin
Winkelstraatje in Guatapé.

Uiteraard kan je allerlei dagtourtjes naar Guatapé boeken, maar het is ook heel eenvoudig om er zelf met de bus naar toe te gaan. De rit duurt ongeveer 2 uur. Vlak voordat de bus Guatapé bereikt, maakt deze een stop voor een andere leuke attractie: Piedra del Peñol. Of in het kort: El Peñol. Deze gigantische rots kan je via een steile trap beklimmen. Het hoogste punt bereik je na ruim 700 treden en geeft je een geweldig uitzicht over de meren en de heuvelachtige omgeving. Het is elke zweetdruppel meer dan waard.

Vanaf El Peñol pak je voor het laatste stukje naar Guatapé een collectivo (gedeeld vervoer) of een privé tuk-tuk. Als je in Guatapé aankomt, is het raadzaam om direct een buskaartje voor de terugweg te kopen. Niet dat je anders niet meer wegkomt, maar dan kan je zelf een tijdstip kiezen en hoef je aan het einde van de dag niet te wachten.

4. Medellin vanuit de lucht: pak de Teleférico

Deze kabelbaan (de Teleférico) verbindt de wijken die tegen de heuvels zijn gebouwd met het centrum van de stad. De Teleférico heeft daarmee een enorme bijdrage geleverd aan de transformatie van de stad en dan met name van de buitenwijken. Waar deze buitenwijken eerst letterlijk buitengesloten waren, is er nu een snelle verbinding met het centrum van de stad.

Leuk om de stad eens van bovenaf te bekijken. En voor de prijs hoef je het ook al niet te laten. De drie kabelbanen (lijn J, K en L) zijn onderdeel van het metro-netwerk van de stad. Maak je al gebruik van de metro, dan hoef je niks bij te betalen voor de kabelbaan.

4. Bezoek of verblijf in de wijk El Poblado

Als je in Medellin een keer goed wilt eten en daarna genieten van het bruisende nachtleven, dan ga je naar El Poblado. De meeste restaurants en bars zul je vinden in de buurt van Parque Lleras. Naast de vele uitgaansgelegenheden vind je in El Poblado ook heel veel leuke hotels en hostels. Dat is dan ook de reden dat het zo populair is onder reizigers. Ondanks dat je in El Poblado niet het authentieke Medellin te zien krijgt, is het de perfecte plek om te verblijven.

5. Verken het oude centrum van Medellin

Het oude centrum van Medellin is meer dan de moeite waard. Wandel door het centrum en bewonder de historische gebouwen, oude kerken en leuke pleintjes. Dit is uitstekend op eigen gelegenheid te doen. Camera in je hand, reisgids onder je arm en gaan met die banaan. Als alternatief zou je kunnen kiezen voor een gratis walking tour. Een lokale gids leidt jou en de rest van de groep rond door het centrum er vertelt je over de rijke historie van Medellin. De tour is gratis, maar er is een ongeschreven regel dat je de gids aan het einde een fooi geeft. Zo’n walking tour kan je onder andere boeken bij Real City Tours.


Pablo Escobar tour

Huh, een top 5 met de leukste dingen die je kan doen in Medellin en nergens iets over een Pablo Escobar Tour? Klopt! En dat is met een reden. Ik wil je namelijk iets meegeven, voordat je zomaar ondoordacht een Pablo Escobar tour boekt. Eerst even een kort stukje geschiedenis:

Pablo Escobar werd geboren in 1949 in een arm gezin. Hij ging al op jonge leeftijd het verkeerde pad op. Dat begon nog met het kleinere werk (autodief), maar ruilde dat al snel in voor de cocaïne handel. In de jaren tachtig was zijn drugsimperium, het Medellinkartel, uitgegroeid tot het grootste drugsnetwerk ter wereld. Hij hoefde de eindjes niet aan elkaar te knopen, want op het hoogtepunt van zijn imperium verdiende Escobar maar liefst 60 miljoen dollar. PER DAG!

Met een klein deel van zijn vermogen liet hij huizen bouwen in de sloppenwijken van Medellin. Dit zorgde ervoor dat hij tijdens zijn politieke carrière op de steun kon rekenen van bijna de gehele arme bevolking van Medellin.

Drugshandel gaat altijd gepaard met geweld en Escobar was daar misschien wel het beste (of het slechtste) voorbeeld van. Escobar heeft naar schatting tijdens zijn criminele carrière ongeveer 8.000 mensen vermoord. En daarbij was niemand veilig, ook politici en rechters werden zonder pardon vermoord. Ook zijn eigen leven eindigde met geweld: op 2 december 1993 werd hij tijdens zijn arrestatie in Medellin doodgeschoten.

Door de immens populaire Netflix-serie Narcos heeft Pablo Escobar toch een soort van filmsterrenstatus gekregen. In het buitenland wel te verstaan, niet in Colombia en al helemaal niet in Medellin. Veel toeristen komen naar Medellin om nog iets van het Escobar-verleden mee te krijgen. Door het toenemend aantal toeristen worden er ook steeds meer Escobar tours georganiseerd. Deze verheerlijking van Escobar is voor veel Colombianen een klap in het gezicht. Zij hebben veel leed meegemaakt en mogelijk familieleden verloren ten tijde van de drugsoorlog die in de stad werd uitgevochten.

Wil je in Medellin een Pablo Escobar tour doen, dan raad ik je aan om een tour te doen die beide kanten van het verhaal laat zien: de bizarre rijkdom van Pablo Escobar, maar ook het leed dat de drugsoorlog met zich meebracht. Op internet kan je genoeg reviews lezen en beoordelen welke tour je het meeste aanspreekt.

Is Medellin veilig?

JA! Medellin is een veilige stad waar je zonder problemen zelfstandig kan ronddwalen. Dat betekent niet dat je niet op je hoede hoeft te zijn. Let goed op je persoonlijke bezittingen, laat je niet in met drugs en ga niet midden in de nacht (dronken) over straat. Maar eigenlijk is dat niet heel anders dan je in bijvoorbeeld Amsterdam zou doen, toch? Wij reisden de hele stad door zonder problemen en zonder ons ook maar één moment onveilig te voelen.

Het klimaat van Medellin

Medellin heeft een tropisch moesson klimaat, maar omdat het op 1.500 meter boven zeeniveau ligt merk je daar niet zoveel van. Met een gemiddelde temperatuur van rond de 24 graden is het er eigenlijk altijd zeer aangenaam. Geen wonder dat Medellin als bijnaam De Stad van de Eeuwige Lente heeft.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer binnen Medellin is super goed geregeld. De makkelijkste en tevens goedkoopste optie is de metro. Met de metro kan je in principe alle wijken in de stad bereiken. De bus en taxi zijn ook betaalbare alternatieven, alleen kan je dan last hebben van verkeersopstoppingen. Tijdens de spits kan het overigens ook erg druk zijn in de metro, dus probeer die tijden zoveel mogelijk te vermijden.

- Advertentie -