Deze bekende merknamen zijn eigenlijk afkortingen

-

- Advertentie -

Onderstaande merknamen ken je ongetwijfeld allemaal. Maar wat je waarschijnlijk niet weet, is dat deze merknamen eigenlijk gewoon afkortingen zijn. Hele verrassende afkortingen mag je wel zeggen…

Adidas

Oprichter Adolf Dassler was zelf lekker creatief bezig en bedacht z’n merknaam door een combinatie te maken van zijn bijnaam + achternaam: Adi en Das werd Adidas.

Aldi

Moeder Anna Albrecht start in 1914 de eerste supermarkt. Het begin van een grote supermarktketen die vooral bekend staat om de lage prijzen. Later nemen zoons Karl en Theo het roer over. De naam Aldi is een samenstelling van Albrecht en Discount.

Andrélon

Bonjour, comment ça va? De naam Andrélon klinkt misschien Frans, maar dat is het niet. Het merk kent zijn oorsprong namelijk gewoon in Bodegraven. Oprichter André de Jong had daar een kapperszaak en ging later ook zijn eigen haarverzorgingsproducten maken. De naam Andrélon is een samenvoeging van André’s kapsalon.

Bol.com

De winkel van ons allemaal oftewel BOL.com dankt zijn naam aan de Duitse oprichter Bertelsmann AG. BOL staat voor Bertelsmann On-Line.

- Advertentie -

Brinta

Vroeger veel Brinta gegeten, maar je nooit afgevraagd waar de naam vandaan komt? Je bent niet de enige! Brinta staat voor Breakfast Instant Tarwe.

Conimex

Conimex, de specialist in Oosterse gerechten, heeft een naam die toch een stuk minder pittig is dan hun eigen sambal. Het is namelijk gewoon een afkorting van Conserveren, Import en Export.

Duo Penotti

‘Duo Penotti, twee kleuren in een potti’. Hoewel de merknaam van deze 2-kleurige chocoladepasta behoorlijk Italiaans klinkt, is het in werkelijkheid gewoon een afkorting van Peeters Noten Industrie.

Etos

Ook drogisterij Etos is een afkorting. De naam staat voor Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking.

Febo

De FEBO, wereldberoemd om z’n grillburger. FEBO is de afkorting van Ferdinand Bolstraat. Veel mensen denken de eerste FEBO snackbar in de Ferdinand Bolstraat was gevestigd. Nope! Oprichter Johan Izaäk de Borst startte met een banketbakkerij aan de Amstelveenseweg. De Ferdinand Bolstraat is de plek waar hij het banketbakkersvak leerde.

Haribo

De naam van snoepmerk Haribo is niks anders dan een combinatie van de beginletters van de oprichter en de stad waar hij woonde, namelijk Hans Riegel uit Bonn.

HEMA

Ook HEMA past thuis in het rijtje met bekende merknamen die eigenlijk gewoon een afkorting zijn. HEAM staat namelijk voor Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam.

IKEA

Hoeveel Billy boekenkasten staan er bij jou in huis? Er zijn maar weinig mensen die weten waar de naam IKEA vandaan komt. De Zweedse oprichter Ingvar Kamprad groeide op in een boerderij met de naam Elmtaryd in het plaatsje Agunnaryd. Heb je ‘m? Lekker creatief bezig Ingvar!

KING

Nog zo’n Nederlandse topper: het pepermuntmerk KING. De naam KING heeft niks te maken met een koning of het koningshuis, maar staat voor Kwaliteit In Niets Geëvenaard.

Mora

Veel oprichters verstoppen delen van hun eigen naam in hun merknaam. Zo ook de oprichters van snackgigant Mora. De oprichter combineerde z’n eigen achternaam met die van z’n vrouw: Mourmans en Ramakers.

Page

Al duizenden velletjes onder je rug langs gehaald, maar je nooit afgevraagd waar PAGE voor staat? Wij ook niet. Maar na wat speurwerk komen we erachter dat PAGE gewoon staat voor PApierfabriek GEnnep.

Remia

Ook Arie is goed met afkortingen. Arie de Rooij is de oprichter van REMIA dat staat voor: De Rooij’s Elektrische Melangeer Inrichting Amersfoort.

Sligro

Heel heel lang geleden heette deze horecagroothandel Slippens Groothandel in Koloniale Waren. Maar in het kader van dat kan korter (mand!), werd de naam afgekort tot Sligro.

SPAR

Bij supermarktcoöperatie SPAR proberen ze je met hun logo van een dennenboom op het verkeerde been te zetten. Maar wij zijn niet voor de gek te houden. DE SPAR staat namelijk voor Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig.

Tefal

Nog zo’n topper in het rijtje bedrijfsnamen die eigenlijk afkortingen zijn. Tefal is de afkorting van Teflon en Aluminium.

Venz

Venz ken je waarschijnlijk van de hagelslag. Deze chocoladefabrikant dankt zijn naam ook aan z’n eigenaren. Oprichter Hendrik de Vries bedacht de naam en is de afkorting van De Vries En Zonen.

- Advertentie -