Rondreis: Albanië

-

- Advertentie -

Ook dit jaar hebben we weer een prachtige niet alledaagse vakantiebestemming gevonden: Albanië. Van de landen in de Balkan, een regio in zuidoost Europa, zijn Griekenland en Kroatië verreweg het meest bekend bij Nederlanders. De andere landen zoals Macedonië, Servië en dus Albanië zijn veel minder bekend als vakantiebestemming. Een gemiste kans!

De voorbereidingen

Wij regelen onze vakanties altijd helemaal zelf. De vliegtickets, de huurauto, de route en de overnachtingen. Don’t get me wrong, er is helemaal niks mis met het inschakelen van een reisbureau en bijvoorbeeld te kiezen voor een fly & drive vakantie. Het reisbureau regelt alles voor je en dat scheelt gewoon een hoop tijd. Aangezien het reisbureau er ook iets aan wilt verdienen, zullen de kosten over het algemeen wel iets hoger liggen dan als je het zelf regelt. Onze keuze om het zelf te regelen, heeft niks te maken met de kosten (oké, misschien een klein beetje) maar meer met de flexibiliteit. We zijn niet gebonden aan de vaste route van het reisbureau en kunnen kiezen voor hotels of hostels die goed bij ons passen. Bovendien zorgt de voorbereiding ook vaak al voor een hoop lol en soms ook wat frustratie en dat maakt het alles bij elkaar een onvergetelijke ervaring.

De route (in het kort)

Na aardig wat uurtjes Googlen en het bestuderen van de reisgids, hebben we besloten onderstaand rondje door Albanië te gaan doen. We zijn vanwege ons werk gebonden aan maximaal 10 dagen, dus hebben we zeker een aantal keuzes moeten maken. Het noorden van Albanië slaan we over. Verderop deze pagina lees je het uitgebreide reisverslag met meer informatie.

Reisdag Locatie
Dag 1 Amsterdam – Tirana
Dag 2 Tirana – Pogradec – Korçë
Dag 3 Korçë – Gjirokastër
Dag 4 Gjirokastër – Sarandë
Dag 5 Sarandë
Dag 6 Sarandë
Dag 7 Sarandë – Dhermi
Dag 8 Dhermi
Dag 9 Dhermi – Dürres – Tirana
Dag 10 Tirana – Amsterdam

De vliegtickets

We beginnen bij de vliegtickets. Wel zo handig. De keuze is beperkt, want alleen Transavia vliegt op moment van schrijven rechtstreeks naar Tirana, de hoofdstad. Een ander gebruikelijk alternatief is om naar Corfu te vliegen en dan per ferry de oversteek te maken naar Sarandë in het zuiden van Albanië. Het is een klein stukje met de ferry, want Corfu kan je vanaf het strand van Sarandë zien liggen. Wij kiezen voor de rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Tirana. We betalen €215 per persoon (inclusief 20 kg ruimbagage), maar zien ook dat het een stuk goedkoper is als je langer van te voren boekt. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.

De huurauto

Voor het boeken van een huurauto maak ik vaak gebruik van de vergelijkingswebsites Skyscanner of Rentalcars. Je vult in waar en wanneer je een auto wilt huren en je krijgt vervolgens een mooi overzicht van de verschillende verhuurmaatschappijen, de beschikbare auto’s en de tarieven.

- Advertentie -

De luchthaven van Tirana is redelijk klein. In de aankomsthal zijn een paar kleine kioskjes van verhuurmaatschappijen. Wij huren uiteindelijk een auto via Europcar en zijn erg tevreden over de auto en het personeel dat ons helpt. We worden snel geholpen en de heren spreken een aardig woordje Engels. Ze proberen ons niks aan te smeren zoals bijvoorbeeld een extra verzekering. Ook bij het inleveren van de auto worden we snel en goed geholpen. Over kleine beschadigingen aan de auto wordt niet moeilijke gedaan. We hebben uiteraard geen ervaringen met de andere verhuurmaatschappijen op luchthaven Tirana, maar op het oog zien ze er ook betrouwbaar uit.

Voor vertrek lees ik op internet veel verhalen over de slechte staat van de Albanese wegen. Er wordt zelfs aangeraden om alleen een SUV te huren. Er zouden veel onverharde wegen zijn met grote kraters in het wegdek. Via het forum van Tripadvisor vraag ik advies aan een aantal locals en die geven aan dat deze verhalen voor een groot gedeelte achterhaald zijn. We besluiten dan ook een normale auto te huren in de categorie Compact (Renault Megane of soortgelijk). Hier hebben we helemaal geen spijt van gehad. De wegen zijn over het algemeen prima.

Als je meer wilt weten over het voorkomen van problemen met je huurauto, lees dan mijn handige tips voor het huren van een auto.

De overnachtingen

Voor het boeken van de overnachtingen hebben we veel gebruik gemaakt van Booking.com. Onze voorkeur gaat uit naar kleinere hotels of hostels en daar is volop aanbod van. De kwaliteit van de hotels is erg goed. Doordat Albanië nog niet heel erg toeristisch is, merk je dat ze graag een stapje harder lopen om het je naar de zin te maken. In het reisverslag hieronder kan je de hotels terugvinden die wij hebben uitgekozen, maar kies vooral een hotel waar je zelf een goed gevoel bij hebt. De reviews van andere bezoekers kunnen je daar natuurlijk ook bij helpen.

De route (uitgebreid)

Dag 1: Amsterdam – Tirana

We komen rond 20:00 uur aan op de luchthaven van Tirana. We halen direct de huurauto op en rijden naar het hotel. We overnachten buiten de stad in het Britania Hotel. Het hotel ligt buiten de stad en is met een huurauto prima te bereiken. De route ernaar toe is slecht verlicht (zoals veel wegen in Albanië), maar met Google Maps is het eenvoudig te vinden. Om een indicatie te geven van de prijzen in Albanië: we betalen €30 voor een grote 2-persoonskamer inclusief ontbijt.

Dag 2: Tirana – Pogradec – Korçë

Op dag 2 rijden we een kleine 200 km. Niet een hele grote afstand, maar omdat we nog geen goed beeld hebben van de wegen en het verkeer, vertrekken we op tijd. In Tirana is het heel druk op de weg, maar eenmaal de stad uit is het erg rustig. We rijden een mooie route en komen aan het begin van de middag bij het plaatsje Progradec dat aan het Meer van Ohrid ligt. Een heerlijke plek om even rustig rond te wandelen en te lunchten met uitzicht op het meer.

Voordat we doorrijden naar Korçë maken we een korte stop bij Driloni National Park. We vinden dit een beetje tegenvallen. Het is een klein openbaar park dat grenst aan het meer van Ohrid. Het is een “vijver” met eenden en zwanen dat omringd wordt door restaurants en barretjes. Misschien is het hier in het hoogseizoen gezelliger, maar op dit moment (september) is het behoorlijk verlaten.

In Korçë overnachten we bij Villa Ester. Een redelijk nieuw hotel in het centrum van de stad. We hebben dit hotel gekozen vanwege de locatie en vanwege het feit dat we er makkelijk kunnen parkeren. Het centrum van de stad is ’s avonds erg gezellig met volle terrassen en leuke restaurantjes.

Dag 3: Korçë – Gjirokastër

Wederom een lange reisdag van Korçë naar Gjirokastër. De kwaliteit van de wegen is wisselend. Soms verrassend goed, maar dan opeens uit het niets een stuk onverhard met enorme kraters. De Albanezen rijden behoorlijk sportief (snelheidslimiet + 30 km/u). De zwerfhonden, paarden en ezels zorgen voor nog een extra handicap, maar over het algemeen is het echt goed te doen.

De route door de bergen is prachtig. Onderweg komen we door allerlei verlaten dorpjes, maar ook wat grotere plaatsen met toch behoorlijk wat leven (maar nauwelijks toeristen).

We verblijven één nachtje in Gjirokastër. Een dorpje in het zuidoosten van Albanië dat tot de Unesco werelderfgoed lijst behoort. We slapen in een authentiek Albanees hotelletje midden in het oude centrum. Dit oude centrum van Gjirokastër ligt tegen een berg aan en bestaat uit kleine straatjes met leuke winkeltjes en restaurantjes. Achteraf gezien hadden we hier graag nog wat langer gebleven.

We overnachten bij Bed and Breakfast Kotoni. Deze B&B ligt op een fantastische plek, namelijk in het oude centrum vlak naast het beroemde Gjirokastër-fort. Je slaapt in traditioneel ingerichte kamers en wordt ontvangen door een hele behulpzame hostess. Houd er wel rekening mee dat Gjirokastër tegen de berg aan is gebouwd en dat het oude centrum alleen te bereiken is via steile weggetjes. Gasten parkeren voor de deur van B&B Kotoni.

Albanië onderweg
Op weg van Korçë naar Gjirokaster

Dag 4: Gjirokastër – Sarandë

We vervolgen onze reis richting de Ionische kust, ook wel de Albanese Rivièra genaamd. Onderweg stoppen we nog even bij The Blue Eye (Syri i Kalter): een zoet water bron met heel helder en vooral ook heel koud water.

Albanië Gjirokaster
Uitzicht vanuit het oude centrum van Gjirokaster.
Albanië The Blue Eye
Het heldere blauwe water van The Blue Eye.

Dag 5: Sarandë

In Sarandë hebben we een appartement (Aquamarine Apartments) op de bovenste verdieping met prachtig uitzicht over zee en op Corfu. Na het vele rijden zijn we toe aan een paar dagen met wat minder kilometers. Bovendien is er genoeg te bekijken in de omgeving, dus blijven we hier 3 nachten.

In de eerste paar dagen kwamen we nog weinig toeristen tegen. Aan de Albanese Rivièra is het een heel ander verhaal. Veel hotels, veel restaurantjes en vooral veel Italianen. Albanië is een erg goedkoop land, maar de prijzen zijn in dit gedeelte van Albanië al wat meer aangepast aan de toeristen. Neemt niet weg dat het nog steeds een stuk goedkoper is dan Nederland. Bovendien zorgen de toeristen voor een levendige boulevard waar je je ’s avonds prima kan vermaken.

Dag 6: Sarandë

Op dag 6 pakken we de auto richting Butrint National Park om de opgravingen te bekijken. Het dorp stamt uit de zesde/vijfde eeuw voor Christus. Bijzonder om te horen hoe de mensen in die tijd leefden, maar de opgravingen zelf zijn in onze ogen niet echt de moeite waard.

Sarandë en omgeving staat bekend om de mooie stranden en de prachtige blauwe zee. Genoeg keuze om je hier een paar dagen te vermaken op de verschillende strandjes. Het zijn wel voornamelijk kiezelstranden.

Dag 7: Sarandë – Dhermi

Na Sarandë rijden we langs de kust door richting onze volgende verblijfplaats Dhermï. De route brengt ons door de bergen en onderweg komen we diverse kleine dorpjes tegen die tegen de bergen aan zijn gebouwd.

Dag 8: Dhermi

Ons hotel in Dhermï heet Hotel Jon en ligt pal aan het strand met aan de andere kant een mooi uitzicht op de bergen. Als gast van het hotel maak je gratis gebruik van de bedjes op het strand. Er hangt een ontspannen sfeer en ’s avonds heb je vanaf je strandbedje het beste uitzicht op de ondergaande zon

Dag 9: Dhermi – Dürres – Tirana

Vanuit Dhermï rijden we weer helemaal terug naar Tirana. Vlakbij Dhermi begint de Llogara Pass en slingert de weg omhoog de bergen in. Eenmaal boven worden we getrakteerd op een prachtig uitzicht over de bergen en de zee.

Na de Llogara Pass komen we in het minder interessante stuk van Albanië. We rijden veel over snelwegen en passeren een aantal steden langs de kust met van die typische Oostblok-flats. Zo ook in Dürres, waar we even stoppen om te lunchen en om een duik te nemen in de zee. Een prachtig breed zandstrand, maar als je achter je kijkt dan zie je enorme hotels en hele oude flatgebouwen.

We overnachten in Hotel Vila Zeus, omdat dit hotel naast de luchthaven van Tirana ligt. We hebben overal in Albanië super goede hotels en B&B’s gehad. Goede kamers, heerlijk ontbijt en zeer vriendelijk personeel. Hotel Vila Zeus is qua prijs-kwaliteitverhouding wat minder, maar wat kan je verwachten van een hotel naast de luchthaven?

Dag 10: Tirana – Amsterdam

Ondanks dat de luchthaven echt maar 300 meter van ons hotel is, worden we keurig met een busje van het hotel bij het vliegveld afgezet. Rond 11:40 uur landen we alweer op Schiphol en zit onze vakantie er helaas op.

Overweeg je zelf ook om op vakantie naar Albanië te gaan? Goede keuze! Hieronder vind je de antwoorden op veelgestelde vragen over Albanië. Klik op de vraag om het antwoord te zien. Heb je een nog een andere vraag of wil je graag je eigen ervaringen delen, dan kan je een reactie plaatsen onder dit artikel. Ik vind het altijd leuk om wat van je te horen!

Veelgestelde vragen over Albanië

Heb ik een visum nodig voor Albanië?

Nee, voor Albanië is geen visum nodig (voor een verblijf van maximaal 90 dagen).

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Albanië?

Je hebt een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Je paspoort of identiteitskaart moet nog wel ten minste 3 maanden geldig zijn bij aankomst in Albanië.

Welke stekker heb ik nodig voor Albanië?

Je kan in Albanië gewoon je Nederlandse stekkers gebruiken en hoeft dus geen aparte wereldstekker aan te schaffen.

Hoe lang is het vliegen naar Albanië?

De vlucht van Amsterdam (Schiphol) naar Tirana (International Airport Mother Teresa) neemt ongeveer 2,5 uur in beslag.

Heb ik inentingen/vaccinaties nodig voor Albanië?

Inentingen zijn niet verplicht voor Albanië. Vaccinaties tegen DTP en hepatitis A worden wel aangeraden.

Hoe is het klimaat in Albanië?

Albanië kent 2 klimaatzones. De kust beschikt over een mediterraan klimaat: lange, hete zomers en milde winters. Het binnenland kent een landklimaat: warme zomers en strenge winters (met grote kans op sneeuw).

Is het veilig om te reizen in Albanië?

Voor dit land geldt een positief reisadvies. Je kan dus veilig reizen in Albanië. Wij hebben ons er geen moment onveilig gevoeld. Ik raad je wel aan om extra goed op te letten in het verkeer. Albanezen kunnen nogal onverantwoordelijk rijgedrag vertonen. Ook zijn de wegen en voertuigen niet altijd even goed verlicht.

Check voor de zekerheid zelf altijd even de laatste stand van zaken op de website van de Rijksoverheid.

Is er tijdsverschil tussen Nederland en Albanië?

Nee, zowel in de zomer als winter is er geen tijdsverschil met Albanië.

Met welke munt betalen ze in Albanië?

In Albanië betalen ze met de Albanese Lek (ALL). Op dit moment is €1 ongeveer 125 Lek waard. De koers van de Lek kan nogal fluctueren, dus kijk vooral zelf even voor je vertrek wat de koers is op dat moment. Overigens zijn de Albanezen dol op euro’s. Wij konden bij alle hotels gewoon met euro’s betalen.

Welke taal spreken ze in Albanië?

In Albanië wordt voornamelijk Albanees gesproken.

Waar ligt Albanië op de kaart?

Albanië ligt in het westelijke deel van het Balkanschiereiland. Het ligt boven Griekenland en heeft daarnaast landgrenzen met Montenegro, Kosovo, en Macedonië.

Hoe groot is Albanië?

Het land heeft een oppervlakte van 28.748 km². Omdat dit niet zoveel zegt, hebben we even voor je uitgerekend dat het ongeveer 80% van de oppervlakte van Nederland is.

In welk werelddeel ligt Albanië?

Albanië ligt in Europa.

Is Albanië onderdeel van de Europese Unie?

Nee, Albanië is op dit moment nog geen onderdeel van de Europese Unie.

Wat is de hoofdstad van Albanië?

De hoofdstad van Albanië is Tirana.

Aan welke zee ligt Albanië?

Albanië ligt zowel aan de Adriatische als de Ionische Zee.

Welk geloof hebben de inwoners van Albanië?

De schattingen lopen uiteen, maar het grootste gedeelte van de gelovige Albanezen is Islamitisch (50% – 70%). Religieuze minderheden zijn onder andere Rooms-katholieken en Albanees-orthodoxen.

- Advertentie -