Leuke dingen om te doen in Salento – Colombia

-

- Advertentie -

Salento is een leuk klein plaatsje midden in de koffieregio van Colombia en erg populair onder reizigers. Voornamelijk vanwege de prachtige vallei (Valle de Cocora), maar ook in en rond Salento zelf zijn genoeg leuke dingen te doen. Hier vind je een overzicht van de gaafste dingen die er te doen zijn in Salento.

Salento is heel eenvoudig te bereiken vanuit Pereira. Er vertrekken meerdere bussen per dag vanuit Pereira en de rit duurt ongeveer een uur. In Pereira is een vliegveld met vluchten naar alle grote steden in Colombia zoals Bogotá en Medellin. Je kan in Pereira ook heel eenvoudig een bus pakken naar deze steden, alleen ben je dan wat langer onderweg.

1. Hike door de Valle de Cocora

Bij een bezoek aan Salento mag je de Valle de Cocora absoluut niet overslaan. Deze prachtige vallei staat bekend om de enorm hoge wax palm trees. Ook kan je een bezoek brengen aan het Hummingbird House, waar je tientallen kolibries kan zien drinken en vliegen.

In de Valle de Cocora kan je verschillende wandelingen maken. De routes staan goed aangegeven en kan je dus prima op eigen gelegenheid doen. De mooiste en meest populaire route duurt ongeveer 6 uur en loopt via:
Sendero el Porton – Cascada – Acaime (kolibries) – Finca La Montana – Mirador de las Palmas

Als je bovenstaande volgorde aanhoudt, dan eindig je met het mooiste gedeelte, namelijk in de vallei met de palmbomen. Ben je iets minder sportief, lui of heb je een kater, dan kan je ook prima een kortere wandeling doen. Bijvoorbeeld door alleen de wax palm trees te bezoeken en daarna om te keren.

- Advertentie -

Het vervoer naar de Valle de Cocora is prima geregeld. Vanaf het dorpsplein in Salento vertrekt er ongeveer elk kwartier een Willy naar het begin van de vallei. Een Willy (of Jeep Willys) is het lokale transportmiddel en niks anders dan een grote Jeep met achterin zitbankjes en nog een aantal staanplaatsen achterop. Met een beetje passen en meten kunnen er maximaal 15 mensen mee. Ook terug naar Salento kan je gebruik maken van de Willy.

Valle de Cocora Salento Colombia

2. Bezoek een koffieplantage in Salento

Salento ligt midden in de koffieregio van Colombia. Deze regio wordt ook wel de koffiedriehoek genoemd en ligt tussen de steden Manizales, Pereira en Armenia. De ideale plek om eens een koffieplantage te bezoeken. Rondom Salento zijn verschillende finca’s (boerderijen/landgoederen) die koffietours aanbieden. Tijdens deze tour krijg je uitleg over het gehele proces: van het zaaien van de koffiebonen tot aan het verse kopje koffie. Daarnaast bezoek je de plantage en volgt er een kleine proeverij. De tours worden op de meeste finca’s zowel in het Spaans als het Engels gegeven.

Het beste advies krijg je van andere reizigers. Zo werden wij getipt om naar finca El Ocaso te gaan. El Ocaso ligt op ongeveer 5 km van het centrale plein in Salento en met de Willys Jeep ben je er zo. De tour van 1,5 uur (traditional coffee tour) was erg leuk en goed georganiseerd. Er is eventueel ook nog een tour van 3 uur (premium coffee tour). De tour is te boeken via hun eigen website of via Tripadvisor. Je kan ook prima zonder reservering naar de finca gaan en daar bij de kassa een kaartje kopen.

3. Beklim de Mirador van Salento

Ok, dat klinkt misschien iets heftiger dan het in werkelijkheid is. In het dorpje, aan het einde van Carrera 6, vind je een steile trap die je naar het uitzichtspunt van Salento brengt. Een kort klimmetje en je hebt een mooi uitzicht over Salento en de omliggende bergen.

4. Eten en drinken in Salento

Naast alle activiteiten is het ook gewoon lekker om even te relaxen en te genieten van een hapje en een drankje. Het is tenslotte vakantie! Salento is klein, maar er zijn genoeg leuke eettentjes en barretjes. Verwacht geen luxe restaurants, maar heerlijk eten kan je er prima. Neem eens lekker de tijd om uitgebreid te lunchen in één van de restaurantjes rond het dorpsplein. Probeer de trucha eens, een streekgerecht met forel. Of neem ’s ochtends plaats op een terrasje voor een kopje koffie. Het is dan nog lekker koel en je ziet hoe het leven op het plein langzaam op gang komt.

Salenta Colombia leuke dingen doen
Midden in het centrum van Salento vind je het dorpsplein met de gele kerk (Iglesia Nuestra Señora del Carmen).

5. Overige activiteiten

Nog tijd over in Salento? Misschien dat je nog wat aan onderstaande tips hebt:

  • Je kan in de omgeving goed mountainbiken. Maak je op voor de nodige klimmetjes en onverharde wegen. Als beloning krijg je een geweldige omgeving met mooie uitzichten.
  • Scoor alvast wat souvenirtjes voor jezelf of voor het thuisfront. In Salento zijn ontzettend veel souvenirwinkeltjes.
  • Het moet natuurlijk je ding zijn, maar in Salento kan je goed paardrijden. Je kan allerlei paardrijtochten doen in de omgeving van Salento. Of laat de Willys Jeep een keer staan en ga te paard naar een finca voor een koffietour.
- Advertentie -