Stedentrip Tip: Berlijn

-

- Advertentie -

Op zoek naar een leuke stad voor een stedentrip? Dan is Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, een uitstekende keuze. Een hele interessante Duitse stad op slechts een uur vliegen van Amsterdam. Afgelopen week was ik er 3 dagen. Hierbij mijn tips voor een onvergetelijke tijd in Berlijn.

1. Hotel in de wijk Mitte

Ga je voor de eerste keer naar Berlijn, kies dan voor een hotel in de wijk Mitte. Mitte ligt in het voormalige Oost-Berlijn en is de perfecte uitvalsbasis om de stad te verkennen. Je vindt er de grote bezienswaardigheden (zoals de Branderburger Tor, de Berliner Dom en de Reichstag), er zijn hele goede verbindingen met het openbaar vervoer en je kan er heerlijk eten & drinken.

2. Bezoek de Top 5 bezienswaardigheden

Hieronder vind je mijn Top 5 van bezienswaardigheden in Berlijn. Eigenlijk is het onmogelijk om deze veelzijdige stad met z’n rijke historie samen te vatten in een Top 5. Zie het als een goed begin van je stedentrip naar Berlijn, maar kijk vooral ook naar alle andere bezienswaardigheden die deze stad te bieden heeft:

#1 De Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur, waardoor de stad opgesplitst was in West-Berlijn en Oost-Berlijn, vormt een heel belangrijk deel van de geschiedenis van deze stad. De Berlijnse Muur is uiteindelijk in 1989 ten val gekomen.

Er zijn wat mij betreft 2 interessante plekken waar je de overblijfselen van de Muur kan bezoeken. Bij de East Side Gallery staat nog een lang stuk van de Muur, volledig beschilderd door kunstenaars. Het andere stuk muur kan je bewonderen bij het Berlin Wall Memorial aan de Bernauer Strasse. Daar bevindt zich ook een bezoekerscentrum inclusief uitgebreide uitleg over de geschiedenis van de Muur.

- Advertentie -

#2 Gendarmenmarkt

Wat mij betreft is de Gendarmenmarkt het mooiste plein van heel Berlijn. Een groot plein omringd door prachtige gebouwen, waaronder de Dom (Deutscher Dom) en de Franse Dom (Französischer Dom). Je vindt er ook genoeg gezellige terrasjes.

De Französischer Dom aan de Gendarmenmarkt.

#3 Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie is waarschijnlijk wel de meest bekende bezienswaardigheid in Berlijn. Die mag je dus eigenlijk niet missen. Checkpoint Charlie was een controlepost op de Friedrichstraße. Dit was een doorgang van de Berlijnse muur,  de grens tussen de Amerikaanse en de Russische sector. Misschien niet leuk om te horen, maar het is niet het originele wachthuisje. Die werd namelijk in 1990 gesloopt. We hebben hier dus te maken met een replica.

Naast Checkpoint Charlie vind je BlackBox Kalter Krieg. Een kleine tentoonstelling die ook wel een bezoekje waard is. Je leert er veel over de Koude Oorlog en over de oorsprong van de Berlijnse Muur.

#4 Holocaust Memorial

Het Holocaust Memorial (Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas) ligt vlak naast de Branderburger Tor en is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit 2710 betonblokken die ongeveer een meter uit elkaar staan. De hoogte van de blokken varieert tussen de 20 cm en 4,5 meter. Je kan tussen de betonblokken doorlopen en dat is een aparte

Toen ik aan kwam lopen, vond ik het niet meteen een mooi monument. Misschien eerder een beetje grauw en lelijk. Wat misschien wel het beste past bij het doel: de herdenking van de Jodenvervolging. Het is wel bijzonder om tussen de betonblokken door te lopen. Naar mate de blokken groter worden, kan je steeds minder van de omgeving zien. Het glooiende veld van betonblokken is wel de perfecte plek voor het maken van hele bijzondere foto’s.

#5 Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor, nog zo’n klassieker die je niet mag missen. 
Het is de enige bewaard gebleven stadspoort van Berlijn. De poort is maar liefst 26 meter hoog en 65,5 meter breed. Je vindt de Branderburger Tor aan het einde van de boulevard Unter den Linden. Je weet wel, uit het nummer ‘Over de Muur’ van Klein Orkest: “Oost-Berlijn, Unter den Linden. Er wandelen mensen langs vlaggen en vaandels….”

Nu ik aan het einde ben van mijn persoonlijke Top 5, bedenk ik me al direct dat er nu geen ruimte meer is voor bijvoorbeeld de Reichstag * (Bundestag), de Berliner Dom, de Fernsehturm of het museum Berliner Unterwelten. Heb ik ze stiekem toch nog even genoemd :-).

* Wil je de Reichstag bezoeken, dan dien je dit vooraf via internet aan te vragen.

3. Download de BVG apps

Wil je in Berlijn gebruik maken van het openbaar vervoer? Dan is dat sowieso een goede keuze, want het is perfect geregeld en alles sluit goed op elkaar aan. Deutsche pünktlichkeit!

De BVG (Berliner Verkehrsbetriebe) is het stadsvervoerbedrijf van Berlijn. Om het reizen met het openbaar vervoer nog makkelijker te maken, raad ik je aan om de 2 apps van de BVG te downloaden:

BVG Fahrinfo

BVG Fahrinfo werkt net als de Nederlandse 9292 app. Je voert in waar je bent (of waar vandaan je wilt vertrekken) en waar je naar toe wilt. De app geeft je alle mogelijke routes, inclusief reistijd, aantal stops, perrons en zelfs plattegronden.

BVG Tickets

De andere app heet BVG Tickets. Met deze app kan je via je mobiel kaartjes voor het openbaar vervoer kopen. Je hoeft dan niet meer in de rij te staan bij de automaten. Wij hebben veel gebruik gemaakt van Dagkaarten (per persoon of voor een kleine groep), maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld een enkele reis of een Weekkaart.

Wil je gebruik maken van de BVG Tickets app, dan is het goed om te weten dat je een account aan moet maken en een betaalmethode moet invoeren. Je hebt de keuze tussen : creditcard, direct debit (SEPA), PayPal of Prepaid. Het aanmaken van een account is een hele kleine moeite.

4. Bezoek een sport evenement

Als ik in een ander land op bezoek ben, vind ik het altijd erg leuk om een sportwedstrijd of sportevenement te bezoeken. Het liefst een sport die erg leeft in die stad (of in dat land). In Duitsland kan je dan denken aan:

  • Voetbal
  • IJshockey
  • Basketbal
  • Motorsport (Formule 1)
  • Tennis

Toen wij Berlijn in december bezochten, waren er dat weekend geen voetbal- of basketbalwedstrijden. We hebben daarom besloten om een ijshockeywedstrijd te bezoeken. De Eisbären Berlin speelde in de Mercedes-Benz Arena Berlin tegen de Ausburger Panther. Ondanks dat we niet alle spelregels kenden, was het een geweldige belevenis. IJshockey is een snel spelletje met een hoop spektakel eromheen.

Eisbären Berlin in de Mercedes-Benz Arena in Berlijn

5. Concentratiekamp Sachsenhausen

Wat mij betreft mag je een bezoek aan concentratiekamp Sachsenhausen niet overslaan. Geen gezellig dagje uit, maar een indrukwekkende kijk in de gruwelijkheden die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden. Ongeveer 35 kilometer ten noorden van Berlijn ligt het concentratiekamp Sachsenhausen. Hier werden tussen 1936 en 1945 ongeveer 200.000 mensen gevangen gehouden door de Nazi’s. Naar schatting zijn er tussen de 35.000 en 50.000 omgekomen in dit kamp.

De kenmerkende spreuk ‘Arbeit macht frei’ op de toegangspoort van Kamp Sachsenhausen.

Het voormalig concentratiekamp is nu een gedenkplaats en een museum. Je vindt er enorm veel informatie over de geschiedenis van het kamp en over de werkwijze van de Nazi’s. Een groot deel van het kamp is vernietigd. Maar juist de overblijfselen zoals de barakken, gevangenis, wachttorens en de originele ingang van het kamp maken het een erg levendig en indrukwekkend bezoek. 

De entree is gratis en een audiotour kost €3 per persoon (doen!). Het kamp is goed te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto. Mocht je met het openbaar vervoer reizen, dan heb je een kaartje nodig dat ook geldig is in zone C. Het dichtstbijzijnde station is Oranienburg. Vanaf daar gaat er een bus of neem je de benenwagen (ongeveer 20 minuten lopen).


Wij bezochten Berlijn eind december en op alle bekende pleinen waren op dat moment Kerstmarkten. In eerste instantie leek ons dit niet echt een mannending, maar gelukkig pakte dat heel anders uit. Elke Kerstmarkt staat vol met leuke eettentjes en drankkraampjes, waar je je prima een paar uur kan vermaken.

Zoals je hebt kunnen lezen was mijn stedentrip naar Berlijn een groot succes. Veel mooie dingen gezien, maar ook genoeg tijd genomen om lekker uitgebreid te tafelen of biertje te drinken. Ben jij al eens in Berlijn geweest of zou je er graag een keer naar toe willen? Laat het me weten in een reactie. Andere tips over Berlijn zijn uiteraard ook altijd welkom.

- Advertentie -