De 5 gouden tips voor het boeken van een goedkoop vliegticket

-

- Advertentie -

Op vakantie gaan of rondreizen is fantastisch, maar helaas vaak ook erg duur. Zeker als je het vliegtuig als vervoersmiddel kiest, dan lopen de kosten vaak aardig op. Toch zijn er een aantal hele eenvoudige trucjes, waardoor je altijd de goedkoopste vlucht kan vinden. De 5 allerbeste tips vind je hier.

1. Een goedkope vlucht boeken? Kies je bestemming op basis van de prijs!

Inderdaad, de omgekeerde wereld. In verreweg de meeste gevallen kies je eerst je bestemming en ga je daarna pas op zoek naar een ticket. Logisch, want het plannen van een vakantie of reis, begint bijna altijd met het bepalen van de bestemming. Wil je echter een grotere kans hebben op een hele vette deal, dan draai je dit om. In de afbeelding hieronder zie je hoe dit werkt op de vergelijkingswebsite Skyscanner. (Er zijn nog veel meer vergelijkinswebsites voor vliegtickets, daar kom ik later in dit artikel nog op terug.) Je vult alle gegevens in, zoals de door jouw gewenste vertrekdatum en het aantal reizigers, maar bij de bestemming kies je voor Overal in plaats van een specifieke bestemming. Klik vervolgens op Zoek tickets en Skyscanner laat je de ticketprijzen zien van heel veel bestemmingen. Vervolgens kan je op basis van de getoonde prijzen een bestemming kiezen. Easy!

Skyscanner bestemming overal
Skyscanner: kies voor bestemming ‘Overal’.

Heb je die flexibiliteit niet en staat je bestemming al vast? Geen probleem, er zijn nog zat andere manieren om een goedkoop vliegticket te vinden en die lees je heel toevallig in de tips hieronder.

2. Vergelijk ticketprijzen op Skyscanner, Google Flights en Kiwi

Er zijn ontzettend veel websites waar je de ticketprijzen van allerlei verschillende luchtvaartmaatschappijen kan vergelijken. Toch zijn er wat mij betreft drie vergelijkingssites die het beste uit de test komen en dat zijn: Skyscanner, Google Flights en Kiwi. Ze zijn erg uitgebreid qua zoekresultaten, zijn gebruiksvriendelijk en hebben een aantal handige tools om goedkope tickets te vinden.

Het opmerkelijke is wel dat er toch regelmatig kleine (prijs)verschillen zitten tussen deze vergelijkingssites. Het loont dus wel om er meerdere te gebruiken en de uitkomsten even naast elkaar te leggen.

- Advertentie -

3. Hoe vind je een goedkoop vliegticket? Wees flexibel in je reisdagen

Ben je niet flexibel in je bestemming (zie tip 1), dan kan je misschien wel flexibel zijn in je reisdagen. Een dag eerder of later vertrekken, kan echt enorm in de prijs schelen. De vergelijkingssites die ik bij tip 2 noemde, hebben daar alle drie hele handige tools voor. Zo zie je in één oogopslag of je goedkoper kan vliegen als je een paar dagen eerder of later zou vertrekken.

Zo kan je bij Kiwi.com in plaats van een vertrekdatum ook een hele maand selecteren. Op die manier krijg je per dag te zien wat de ticketprijzen zijn. Bij Google Flights kan je bij de zoekresultaten voor Datumraster kiezen en dan zie je ook de prijzen van de omliggende vertrekdagen. Bij Skyscanner kan je bij de zoekresultaten kiezen voor Toon de hele maand en dan krijg je alle ticketprijzen van de gehele maand te zien. Het is misschien even puzzelen, maar dit gaat je zeker helpen bij je zoektocht naar het allergoedkoopste ticket.

4. Kies voor een alternatieve luchthaven

Amsterdam Schiphol is verreweg de grootste luchthaven van Nederland. Logisch dat je bij het zoeken naar tickets automatisch Schiphol invult als vertrekpunt invult. Toch loont het om ook eens een ander vliegveld als vertrekpunt te nemen in je zoekopdracht. Dit kan een andere luchthaven in Nederland zijn, maar bijvoorbeeld ook een luchthaven in één van onze buurlanden. Alternatieve luchthavens zijn bijvoorbeeld Eindhoven Airport, Düsseldorf, Brussel en Weeze Airport. Soms is vliegen vanaf een andere luchthaven namelijk goedkoper dan vanaf Amsterdam Schiphol.

5. Boek je vlucht op het juiste moment met een prijsalarm

Wat is het beste moment om een vliegticket te boeken? Dat is een vraag waar iedereen het antwoord op zou willen weten. Er doen allerlei verhalen de ronde. Zo zou je het beste 60 dagen voor vertrek je vlucht kunnen boeken, omdat dan de prijzen het laagst zouden zijn. Trap daar niet in. Accepteer maar gewoon dat de perfecte dag om te boeken niet bestaat of in ieder geval niet voor elke vlucht hetzelfde is. Prijzen wijzigen nou eenmaal continu. Ok, maar hoe lossen we dit op? Dat kan heel eenvoudig met een prijsalarm. Ik leg het voor je uit:

Voor het instellen van een prijsalarm, kan je het beste gebruik maken van Skyscanner of Google Flights. Vul de gewenste vluchtgegevens in en klik op zoeken. Bij Skyscanner verschijnt er bij de zoekresultaten een knop met Stel prijsalarm in en bij Google Flights verschijnt er een knop met Prijzen volgen. In beide gevallen kan je daarna aangeven dat je graag een mail ontvangt op het moment dat de prijzen voor deze specifieke zoekopdracht wijzigingen. Op die manier hoef je niet meer elke dag zelf te checken of de prijzen zijn veranderd, maar krijg je keurig een melding als dat het geval is. Erg handig!

Een prijsalarm instellen via Skyscanner.
Google Flights prijzen volgen
Prijzen volgen via Google Flights.

Heb jij nog andere handige tips voor het zoeken naar goedkope vluchten? Laat het dan weten via een reactie en help zo ook andere reizigers om geld te besparen.

Wil je op je vakantiebestemming een auto huren, lees dan ook even ons artikel met handige tips voor het huren van een auto. Mooie reizen maken en avonturen beleven is fantastisch! Zou het niet tof zijn als je ze zonder al teveel moeite kunt vastleggen en delen met het thuisfront? Check dan ook nog even ons artikel over de (gratis!) reisapp Polarsteps.

- Advertentie -