Lezing Toon Gerbrands: de maakbaarheid van succes?!

-

- Advertentie -

Toon Gerbrands is op dit moment algemeen directeur van PSV. Daarvoor was hij zeer succesvol als volleybalcoach, manager bij het schaatsen en als directeur van AZ. Daarnaast is hij schrijver van verschillende management boeken. Zijn laatste boek ‘Mijn Stijl’ geeft unieke inzichten over het leiden van een topsportomgeving waar gepresteerd MOET worden. Afgelopen week gaf hij een lezing over de maakbaarheid van succes en ik mocht daarbij zijn.

Toon Gerbrands is een zeer bekend persoon in de sportwereld en behaalde successen bij verschillende topsport organisaties. Toch staat hij bij mij niet bekend om zijn vele televisie optredens. Kan me bijvoorbeeld niet herinneren dat hij wel eens is aangeschoven bij een praatprogramma als Veronica Inside (voorheen Voetbal Inside)?! Daarom was ik erg benieuwd naar het verhaal achter deze succescoach en -bestuurder.

In ongeveer 1,5 uur nam Toon Gerbrands ons mee in de wereld van topsport. Wat zijn de principes om succes te bereiken? Welke rol speelt de coach en de manager? Is succes maakbaar? Vooral de vele voorbeelden uit zijn eigen loopbaan maken het een zeer boeiend verhaal. Je krijgt echt een unieke kijk in de sportwereld en leert een hoop over zijn manier van leidinggeven. Hij benadrukt het belang van goede communicatie, eerlijk zijn en hoe belangrijk het is om als bestuurder het goede voorbeeld te geven. Het is duidelijk een nuchtere Fries met een no nonsense mentaliteit. Maar vergis je niet, hij heeft ook zeker humor en dit komt in zijn verhaal vaak genoeg naar voren.

Mocht je een keer in de gelegenheid zijn om een lezing of presentatie van Toon bij te wonen, dan zou ik dat zeker doen. Ook als je een inspirerende spreker zoekt voor je bedrijf, dan vind ik Toon een zeer goede kandidaat. Zijn praktische voorbeelden zijn ook zeker toepasbaar buiten de sport zoals bijvoorbeeld in het bedrijfsleven.

Mijn Stijl Toon Gerbrands

- Advertentie -

Mijn Stijl is het laatste verschenen boek van Toon Gerbrands. Dit boek sluit qua onderwerpen goed aan bij zijn lezing over de maakbaarheid van succes. Eerlijk gezegd heb ik tot nu toe nog geen van zijn boeken gelezen, maar na zijn inspirerende lezing ben ik dat zeker wel van plan te gaan doen. Dan volgt hier uiteraard ook een verslag van.

Vragen die aan bod komen in zijn boek ‘Mijn Stijl’:
1. Wat is het onderscheidend DNA van een leider?
2. Is succes maakbaar? Welke rol speelt toeval bij succes?
3. Hoe vind je de balans tussen werk en privé?
4. De juiste beslissing – waar begint zelfverzekerdheid en waar eindigt twijfel?
5. Hoe organiseer je zelfkritiek?
6. Zijn conflicten te managen?
7. Hoeveel invloed heeft een leider op de organisatie?
8. Menselijke verschillen – hoe ga je daarmee om?
9. Wat zijn beslissende momenten in een carrière als leider?
10. Cultuurverandering binnen een organisatie hoe doe je dat?
11 Wat zijn de basisprincipes om mensen succesvol te laten samenwerken?
12 Is leiderschap overdraagbaar?
13 Welke toekomstige ontwikkelingen zullen invloed hebben op de stijl van leidinggeven?
14 Hoe ziet de voetbalclub van de toekomst eruit?

- Advertentie -