VeVe Collectibles: uitleg voor beginners

-

- Advertentie -

De populariteit van de app VeVe Collectibles is ongekend. Het aantal gebruikers neemt wereldwijd in rap tempo toe. Ook de Nederlandse fanbase begint steeds groter te worden. Hoog tijd dus voor nog wat uitgebreidere aandacht voor deze app. Dit keer in de vorm van een beginners guide: een complete uitleg voor jou als beginnende gebruiker.

Laatste update: 20 november 2021

De app heet officieel VeVe Collectibles, maar we houden het vanaf nu gewoon lekker op VeVe. Dit spreek je trouwens uit als Vie-Vie. We gaan ervan uit dat je in ieder geval weet wat VeVe is. Niet? Geen probleem, maar begin dan even bij ons eerste artikel over VeVe. Daar leggen we uit wat Veve is, maar ook wat NFT’s en collectibles zijn. Dat artikel vind je hier.

Hoe installeer ik de VeVe app?

De VeVe app is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android.
Na de installatie kun je een account aanmaken. Misschien overbodig om te zeggen, maar gebruik een bestaand emailadres. Dit emailadres wordt namelijk gebruikt ter verificatie (2FA), maar daarover later meer.

Op dit moment is de app niet beschikbaar voor je pc. Er is een webversie in ontwikkeling, maar daar is op dit moment nog geen concrete releasedatum voor. We houden je uiteraard op de hoogte.

In de app: Profile

- Advertentie -

In je Profile vind je al je accountgegevens en beheer je je instellingen. Je ziet hier onder andere hoeveel collectibles en gems je hebt. Via je Wallet kun je gems kopen of naar iemand anders sturen.

In de app: Store

De Store is niks anders dan de Veve winkel. Hier vind je een overzicht van alle collectibles die op dit moment te koop zijn of binnenkort in de verkoop gaan. Dit zijn de collectibles die je rechtstreeks bij VeVe koopt. (Voor de onderlinge verkoop tussen gebruikers maak je gebruik van de Market.)

In de app: Collection

In het tabblad Collection vind je een overzicht van de door jou opgebouwde collectie. Hier bouw je aan je eigen Hall of Fame. Heb je op een gegeven moment een leuke verzameling, dan wil je die toch ook kunnen showen? Dat kan! VeVe heeft daar 2 super leuke opties voor: de showroom en de AR-mode. Die komen later in dit artikel nog aan bod.

In de app: Feed

De Feed is vergelijkbaar met je tijdslijn op social media. Hier kun je berichten posten of berichten van andere gebruikers zien en daarop reageren.

In de app: Market

In de Market kun je collectibles kopen van of verkopen aan andere gebruikers. Op deze manier kun je collectibles bemachtigen die je tijdens een drop hebt gemist of collectibles verkopen die je dubbel hebt. De koop/verkoop kan op 2 manieren: via buy now (een vaste prijs) of via een auction (bieden).

VeVe app

Wat zijn gems?

Gems (edelstenen) worden in de app gebruikt al betaalmiddel. Wil je een collectible kopen in de app, dan betaal je in gems. Verkoop jij een collectible aan iemand anders, dan ontvang je gems. 1 gem is gelijk aan $1.

Hoe koop ik gems?

Gems koop je heel eenvoudig in de app. Ga in de app naar: Profile > Wallet > Get More Gems. Kies het aantal gems (in een veelvoud van 5) en klik op ‘buy now’.

De aankoop in de app loopt via de Play Store (Android) of Appstore (iOS). Voor een soepele transactie is het wel handig om van te voren je creditcard (of Paypal) al aan de Play Store of Appstore te koppelen. Voor elke transactie betaal je een fee. Daardoor betaal je voor de aanschaf van bijvoorbeeld 10 gems niet precies $10. Die fee gaat naar Apple en Google. Tip: de fee van Apple is hoger dan die van Google.

Op dit moment kun je in de app alleen met gems betalen. In de nabije toekomst (eind 2021 / begin 2022) kun je naast gems ook met de OMI token betalen. Wat de OMI token is, lees je in ons eerdere artikel over VeVe.

Wat is een drop?

Een drop is niks anders dan het moment waarop een bepaalde collectible of set collectibles in de verkoop gaat in de VeVe app. In de app vind je in het tabblad Store een overzicht met de komende drops.

Hoe werkt een drop?

In de app wordt minimaal een dag van te voren aangekondigd wanneer een drop plaatsvindt. Dit wordt ook gecommuniceerd via de social media kanalen van VeVe, maar in principe heb je voldoende aan de app. Naast de datum wordt ook het exacte tijdstip van de drop gecommuniceerd. Om verwarring over de verschillende tijdzones te voorkomen, wordt de aankondiging voorzien van een aftelklok. Zo weet je op de seconde nauwkeurig wanneer deze plaatsvindt.

Er zijn op dit moment 2 soorten drops. In een reguliere drop kies je vooraf voor welke collectible je wilt gaan. Vlak voor de drop klik je op de collectible van je keuze. Je wacht tot de teller terugloopt naar 0. Bij 0 verandert de klok vanzelf in een koopknop (buy now). Klikken maar!

De tweede soort drop is een Blindbox. Bij een blindbox kun je van te voren niet kiezen welke collectible je wilt kopen, maar krijg je deze achteraf willekeurig toegewezen. Vlak voor de drop open je het scherm van de drop. Dit is dus een algemeen scherm en niet opgesplitst per collectible. Je wacht tot de teller terugloopt naar 0. Bij 0 verschijnt er ergens op het scherm een koopknop (buy now). Klikken maar!

Wat is Rarity?

Collectibles kunnen worden uitgegeven in verschillende rarities. Rarity staat voor zeldzaamheid. De bestaande rarities zijn:

  • Common
  • Uncommon
  • Rare
  • Ultra Rare
  • Secret Rare

Common is hierbij de minst zeldzame en Secret Rare het meest zeldzaam. Van een Uncommon worden dus minder edities uitgegeven, dan van een Common. En van een Ultra Rare worden minder edities uitgegeven, dan van een Rare. Je zult begrijpen dat de waarde van een Secret Rare (door de zeldzaamheid) meer waard is dan een Common.

Wat is een set?

Collectibles kunnen door VeVe uitgegeven worden als een set. Je kunt de collectibles gewoon los aanschaffen, maar de echte collectors willen graag de hele set compleet hebben. In de app wordt ook aangegeven hoeveel complete sets je hebt.

Voorbeeld: er komt een Batman drop die bestaat uit 3 collectibles: Batman, Robin en The Joker. Pas als je alle drie de collectibles in je bezit hebt, heb je een set.

Hoe maak ik een eigen Showroom?

Met deze optie creëer je een virtuele showroom, waarin je jouw collectibles kunt tentoonstellen. Je showroom kun je vervolgens met andere gebruikers delen via de Feed. De showroom optie vind je bovenaan in het tabblad Collection. Klik op de foto van de showroom en volg de instructies op het scherm.

De showroom kan je op dit moment alleen nog gebruiken in de app. VeVe heeft bevestigd dat er een webversie van de showroom onderweg is. Dat betekent dat je straks je showroom kan bewerken op je pc en ook kan delen met mensen die geen gebruik maken van de VeVe app.

Hoe werkt de AR-mode?

AR staat voor Augmented Reality. Met deze optie plaats je collectibles midden in de echte wereld door middel van AR. Zo plaats je bijvoorbeeld Batman midden in je woonkamer of heb je opeens een DeLorean op je parkeerplaats staan.

Klik op de foto van de collectible. (Dit werkt alleen bij collectibles die je zelf bezit.) De collectible wordt geladen. Als het laden compleet is, dan verschijnen er onder in beeld een aantal opties. Zo kun je de achtergrond bewerken, een foto maken of dus kiezen voor AR. Klik op AR en volg de instructies op het scherm.

Let op: deze functie werkt alleen als jouw telefoon AR ondersteunt. Als je de collectible hebt geladen, maar er verschijnt geen knop met AR, dan is jouw telefoon helaas niet geschikt.

Wat is een Blindbox?

Een blindbox is een drop waarin je van te voren niet weet welke rarity je gaat krijgen. Je doet met andere woorden ‘blind’ mee aan een drop. Bij een reguliere drop kies je zelf welke rarity je wilt aanschaffen. Ga je voor een common, omdat deze goedkoper is of omdat je daar meer kans op maakt (grotere oplage)? Of kies je voor een secret rare, met de kans dat je misgrijpt omdat er maar heel weinig van beschikbaar zijn? Bij een Blindbox doe je blind mee aan een drop en krijg je achteraf een willekeurige rarity (common, uncommon, enz.) toegewezen. Extra spannend dus!

Hoe kan ik gems laten uitbetalen?

Je hebt een aantal collectibles verkocht en nu wil je deze gems laten omzetten naar echt geld (€). Hoe kun je deze gems laten uitbetalen?

Op dit moment kan dat nog niet. Er zijn 2 uitbetaalmogelijkheden in ontwikkeling en die kunnen elk moment (eind 2021) uitgerold worden. De eerste oplossing die komt is het omzetten van gems naar echt geld (€’s of $’s). De tweede oplossing is de mogelijkheid om je collectibles te verkopen voor gems of voor de OMI token. Voor uitleg over de OMI token verwijzen we nogmaals naar ons eerdere artikel over VeVe.

Waar kan ik VeVe volgen op social media?

VeVe is enorm actief op social media. Om goed op de hoogte te blijven van aankomende drops of andere ontwikkelingen, is het zeker goed om hun socials in de gaten te houden:

Wat is 2FA en waarom wordt dit gebruikt in de app?

2FA staat voor Two-Factor Authentication (2-stapsverificatie). Het is een extra beveiligingslaag die wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat andere personen minder makkelijk toegang krijgen tot je VeVe account.

Voor sommige handelingen in de VeVe app wordt ter extra beveiliging een code naar je emailadres gestuurd. Je moet deze code eerst invoeren in de app, voordat de handeling afgerond kan worden. Het gaat om de volgende handelingen:

  • Inloggen
  • Het versturen van collectibles
  • Het versturen van gems

Waarom deze extra stap? Zonder 2FA heb je alleen een wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot je account. Als iemand jouw wachtwoord weet te achterhalen, dan heeft diegene direct toegang tot je VeVe account en tot al je collectibles. Aangezien sommige collectibles erg kostbaar zijn (duizenden €’s), heeft Veve besloten gebruik te maken van 2FA en zo haar gebruikers beter te beschermen.

Wat is de VeVeVerse?

De VeVeVerse is iets waar alle VeVe-fans halsreikend naar uitkijken. De VeVeVerse wordt een metaverse waarin alle fans en verzamelaars onderdeel worden van een nieuwe digitale wereld. De lancering van VeVeVerse zal ergens in 2022 plaatsvinden.

VeVeVerse metaverse

Hoe kan ik VeVe bereiken?

Heb je problemen met de app of wil je iemand van VeVe spreken, neem dan contact met ze op via het Help Center.


Zo, nu ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met de VeVe app. Mis je iets in deze uitleg of heb je een andere vraag? Drop dan even een berichtje op onze Facebook of stuur een dm via Insta.

- Advertentie -