Waarom slaap je van zondag op maandag zo slecht?

-

- Advertentie -

Erg vervelend! Je hebt het weekend gebruikt om eens goed uit te rusten en denkt lekker fris aan de nieuwe werkweek te beginnen. Maar daar lig je dan op zondagavond naar het plafond te staren. Het lukt maar niet om in slaap te vallen. Met als gevolg dat je maandagochtend je bed uitstapt alsof je een nacht hebt doorgehaald. Waarom slaap je van zondag op maandag vaak zo slecht en wat kan je eraan doen?

Het verschijnsel dat je op zondagavond slecht in slaap komt, noemen we een social jetlag. Lekker dan, niet eens op vakantie geweest en toch last van een jetlag. Hoe zit dat?

Een social jetlag ontstaat doordat je ritme in het weekend anders is dan doordeweeks. Je gaat op vrijdag- en zaterdagavond meestal iets (of veel) later naar bed. Met als gevolg dat je op zaterdag- en zondagochtend ook vaak langer in je bed blijft liggen. Je biologische klok is daarna gewoon een beetje in de war en dat heet dus een social jetlag. Met onderstaande tips kan je deze jetlag voorkomen en slaap je straks op zondagavond ook als een prins.

Slaap minder lang uit

De allerbeste tip is natuurlijk om in het weekend hetzelfde ritme aan te houden als doordeweeks. Maar goed, het leven moet ook een beetje leuk blijven. Daarom als eerste tip: ook al ga je in het weekend laat slapen, zorg dat je niet eindeloos uitslaapt. Zet je wekker op een redelijke tijd en voorkom dat je ritme compleet verstoord wordt. Dat zal op sommige ochtenden even doorbijten worden, maar je hebt er de rest van de week profijt van.

Zorg voor voldoende beweging

Bewegen is sowieso goed voor je lichaam en zorgt daarnaast ook nog eens voor een betere nachtrust. Zorg dus voor voldoende beweging in het weekend en het liefst op zondag. Je zal zien dat je daardoor een stuk eenvoudiger in slaap valt en ook nog eens beter slaapt.

- Advertentie -

Maak je hoofd leeg

Je hebt een lekker weekend gehad en alle stress van je werk achter je kunnen laten. Daar is het weekend tenslotte voor bedoeld. Op zondagavond komt het besef dat de werkweek alweer bijna gaat beginnen en automatisch dwalen je gedachten af naar wat je de komende week allemaal moet. Je begint bijvoorbeeld te piekeren over het werk wat nog op je ligt te wachten, je drukke agenda of die belangrijke afspraak. Als er iets niet prettig is, dan is het wel je bed in gaan op zondagavond met een hoofd vol zorgen. Je gaat liggen malen.

Zorg daarom dat je hoofd leeg is als je naar bed gaat. Je kan dit doen door al je gedachten op te schrijven. Door ze op te schrijven, kan je er makkelijker afstand van nemen. Het kan een to-do-lijstje zijn of een lijstje met dingen die je niet moet vergeten. Schrijf alles op voordat je naar bed gaat, zodat je niet gaat malen.

Doe je telefoon weg

Laat je telefoon en andere schermen (zoals je laptop) het liefst buiten de slaapkamer. Deze schermpjes geven blauw licht af. Je lichaam verwart dit met daglicht en zal daardoor geen melatonine (slaaphormoon) aanmaken. Door het gebrek aan melatonine val je moeilijker in slaap. Wil je toch nog graag wat lezen, kies dan voor een echt boek (je weet wel, zo’n ouderwets uitgeprint ding) of een e-reader. Echte boeken en e-readers geven namelijk geen blauw licht af en je zal zien dat je je daardoor sneller slaperig voelt.

Draai je wekker om

Ken je dat gevoel? Je ligt te draaien en te draaien en valt maar niet in slaap. Je kijkt naar de wekker en het is al 02:15 uur. Nog geen oogt dichtgedaan en over 5 uur gaat de wekker alweer. Je raakt gefrustreerd en gaat nog vaker op de wekker kijken. Waardoor de frustratie nog meer toeneemt en je nog moeilijker in slaap valt.

Draai daarom je wekker om. Het maakt niet uit hoe laat het is en de wekker gaat vanzelf wel af als je eruit moet. Het niet continu naar de klok kijken, zal je meer rust geven. Grote kans dat je sneller in slaap valt.

- Advertentie -