Wat betekent de nummering 30+ 40+ 45+ 48+ op kaas?

-

- Advertentie -

Je hebt vast wel eens de aanduiding 20+, 30+ of 40+ op de verpakking van kaas zien staan. Wat zeggen deze nummers over de kaas? Veel mensen denken dat het iets zegt over de leeftijd van de kaas of de hoeveelheid gaten die in de kaas zitten.

De nummers op de kaas, zoals 30+, 40+ of 48+, geven aan hoeveel vet er in de kaas zit. Elke kaas bestaat voor ongeveer 40% uit water en voor 60% uit kaas. Die 60% kaas wordt ook wel de droge stof genoemd. Deze droge stof bestaat uit voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen (A, B2 en B12) en Calcium, maar ook voor een groot deel uit vet. De nummering op de kaas geeft aan hoeveel van de droge stof uit vet bestaat.

Hoeveel vet zit er in kaas?

Het is dus niet zo dat een 30+ kaas voor 30% uit vet bestaat. De 30+ geeft aan dat de droge stof voor 30% uit vet bestaat. Een voorbeeld:

Stel je hebt 100 gram 30+ kaas, dan bestaat dat voor 40 gram uit water en 60 gram uit droge stof. Van die 60 gram droge stof is 30% vet, wat neerkomt op 18 gram. Van de totaal 100 gram 30+ kaas is dus 18 gram vet.

Bij een 20+ kaas is dat slechts 12 gram vet en bij een 50+ kaas is dat 30 gram vet. Hoe hoger het getal, hoe meer vet er in de kaas zit.

- Advertentie -

Is kaas gezond?

Of kaas gezond is, hangt heel erg af van de soort kaas en uiteraard de hoeveelheid. Dat vraagt om een toelichting.

Het vet in kaas bestaat voor ongeveer 60% uit verzadigd vet. Verzadigde vetten zijn ongezonde vetten, want ze vergroten het risico op hart- en vaatziekten. In de meeste kazen zit ook redelijk veel zout en dit vergroot de kans op hoge bloeddruk. Jeetje, dat klinkt allemaal niet best! Gelukkig ligt het allemaal wel iets genuanceerder.

Naast vet en zout bevat kaas ook heel veel belangrijke voedingsstoffen, zoals:

  • Calcium
  • Magnesium
  • Zink
  • Eiwit
  • Selenium
  • Fosfor
  • Vitaminen (o.a. A, B2 en B12)

Kaas bevat dus veel voedingsstoffen die passen in een gezond voedingspatroon. Vind je gezonde voeding belangrijk of wil je extra op je gewicht letten, kies dan voor een magere kaas (10+, 20+ of 30+). Wil je het helemaal goed doen, dan kies je voor een magere kaas met niet teveel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas).

Magere kaas met niet teveel zout, mozzarella, verse geitenkaas en hüttenkäse zijn vanwege hun positieve effecten op de gezondheid zelfs opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

- Advertentie -