Je kent ze waarschijnlijk wel. Die kleine heldere rode vlekjes of bultjes die op je huid verschijnen. Waar komen die opeens vandaan? Als kind had je die nog helemaal niet. Geen paniek. Het zijn bloedblaasjes en die kunnen in principe helemaal geen kwaad.
Wat zijn bloedblaasjes?
Bloedblaasjes, ook bekend als haemangioma senilis, zijn kleine, goedaardige huidgezwellen die vaker voorkomen naar mate je ouder wordt. Meestal verschijnen ze pas boven de leeftijd van 30 jaar. Ze zien eruit als kleine rode of paarse bultjes op de huid en kunnen variëren in grootte van enkele millimeters tot een centimeter. Omdat ze vaak de kleur van een kers hebben, worden ze in het Engels ook vaak cherry angioma genoemd.
Ondanks hun naam zijn bloedblaasjes geen echte blazen die gevuld zijn met bloed. In plaats daarvan zijn ze het resultaat van een toename van kleine bloedvaten die zich onder het huidoppervlak bevinden. Deze bloedvaten kunnen uitrekken en verwijden naarmate we ouder worden, waardoor de huid boven hen opbolt en een bloedblaasje vormt.
Hoewel bloedblaasjes meestal goedaardig zijn en geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, kunnen ze cosmetisch ongemak veroorzaken, vooral als ze zich op zichtbare delen van het lichaam bevinden.
Hoe ontstaan bloedblaasjes?
De exacte oorzaak van bloedblaasjes is nog niet volledig bekend, maar ze worden verondersteld het gevolg te zijn van abnormale groei van bloedvaten in de huid. Naarmate je ouder wordt, kunnen deze bloedvaatjes zwakker worden en uitzetten, wat resulteert in de vorming van bloedblaasjes op het huidoppervlak.
Kun je bloedblaasjes voorkomen?
Helaas is er geen specifieke manier om bloedblaasjes volledig te voorkomen. Omdat ze vaak voorkomen bij mensen op latere leeftijd, kan het vermijden van factoren zoals overmatige blootstelling aan de zon en het gebruik van zonnebrandcrème helpen bij het behoud van een gezonde huid. Echter, het volledig voorkomen van bloedblaasjes is niet mogelijk.
Moeten bloedblaasjes medisch behandeld worden?
In de meeste gevallen hoeven bloedblaasjes niet medisch behandeld te worden, omdat ze goedaardig en onschadelijk zijn. Maak je er dus vooral niet te druk om. Het zijn maar hele kleine rode vlekjes. Grote kans dat het anderen helemaal niet opvalt en dat je dus de enige bent die ze ziet.
Als ze echter cosmetisch storend zijn of in de weg zitten, kunnen ze met behulp van een dermatoloog worden verwijderd. Mogelijke verwijderingstechnieken zijn elektrocoagulatie, lasertherapie of het bevriezen van de bloedblaasjes. Ga er dus vooral niet zelf aan lopen pielen, want de kans is groot dat het niet helpt of dat er een litteken ontstaat.